ВООЗ назвала величезну цифру кількості абортів у світі. Половина з них загрожувала життю жінок

29.09.2017, 14:47

Згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі проводиться майже 56 мільйонів абортів і майже половина з них є небезпечними. Результати показують, що в період з 2010 по 2014 рік по всьому світу щорічно проводилось 55,7 мільйона процедур з переривання вагітності, з них 17,1 мільйона було небезпечними, бо жінка або приймала небезпечні таблетки, або вибраний спосіб проведення медичної процедури піддавав її здоров'я небезпеці, повідомляє The Guardian.

Але ще 8 мільйонів абортів класифіковані в дослідженні як «найменш безпечні», бо вони пов'язані з відчайдушними і небезпечними заходами, від застосування токсичних речовин до хірургічної дроту, за допомогою якого намагаються спровокувати викидень. Дослідження показало, що найменше робиться абортів у країнах, де процедура безпечна, наприклад, в Північній Європі і Північній Америці, де жінки можуть легко купити контрацептиви. Автори пояснюють, що більшість країн у цих двох регіонах «мають менш суворі закони про аборти, високий рівень використання контрацептивів, високий економічний розвиток, рівноправ'я статей і добре розвинену систему охорони здоров'я».

У Латинській Америці, де в багатьох країнах встановлено заборону на проведення абортів практично за будь-яких обставин, жінки вдаються до мізопростолу, таблетки, яку можна купити в інтернеті. Якщо вони купують таблетки через телемедичну службу, таку як Women on Web, яка надає інформацію та підтримку, дослідження класифікує це як «безпечний аборт».

Але велика кількість жінок купують таблетки в неперевірених місцях. Найбільшу кількість смертей зафіксовано в Західній і Центральній Африці, воно становить близько 450 на кожні 100 тисяч абортів, хоча автори дослідження попереджають, що оцінки смертності засновані на даних, отриманих в різні періоди часу. Вчені кажуть, що жінка може померти в результаті ускладнень після аборту, якщо система охорони здоров'я в її країні не має достатніх ресурсів, щоб надати їй допомогу.

Читайте АСН в Google News