Закон про нові правила обліку тепла і води не працюватиме - екс-міністр

14.09.2017, 16:05

Квартирні лічильники на ЖКП не варто викидати, так як закон про будинкові вузли обліку працювати не буде. Про це на прес-конференції заявив екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, передає кореспондент ASN.

«Кабмін не пояснив людям: як ми тепер будемо платити за житлово-комунальні послуги і що тепер робити з квартирними лічильниками, які, на мою думку, неправильно рекомендують викинути», - заявив він.

Екс-міністр упевнений, що насправді квартирні лічильники ще довго будуть комерційними. «І поки не буде змінений базовий закон про житлово-комунальні послуги, «вузли будинкових лічильників» - не будуть комерційними, як це пропонує ухвалений закон про комерційний облік, який президент підписав, не розібравшись, що він суперечить іншим законам», - упевнений Кучеренко .

Колишній чиновник нагадав, що, за новим законом про комерційний облік, громадяни за свій рахунок повинні купити і встановити будинковий вузол обліку. За його оцінками, це просто нереально буде реалізувати на практиці. «Адже навіть монополіст не знає, де потрібно встановлювати такі лічильники», - додав він.

Також, за його словами, втрати води і тепла в мережах в середньому по країні на сьогодні становлять від 20-30%, які «зашивають» у тарифи у вигляді корупції. «Люди повинні вимагати насамперед, щоб монополіст навів лад у своїх мережах, а тільки потім наводити лад у своїх будинках. Тому сам закон про комерційний облік не буде поки що працювати на практиці», - прогнозує він.

Нагадаємо, 11 вересня Кабінет міністрів України на своїй сторінці в Facebook дав роз'яснення після набрання чинності законом «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Нові правила стосуються обліку тепла і води.

Читайте АСН в Google News