Помер засновник модного дому «Ів Сен-Лоран» П'єр Берже

08.09.2017, 18:23

Французький магнат, філантроп і колекціонер, який був рушійною силою модного дому Yves Saint Laurent П'єр Берже, помер у віці 86 років після тривалої хвороби. Про це повідомляє The Guardian.

Берже був одним з найвпливовіших бізнесменів французького світу моди, відомий тривалими особистими й діловими стосунками з легендарним дизайнером Ів Сен-Лораном. Обидва чоловіки очолювали компанію Yves Saint Laurent спільно з моменту її заснування в 1961 році. Жорсткий Берже займався бізнесом, у той час як творчий Сен-Лоран створював дизайни, які сформували французький стиль у 1960-х і 1970-х роках.

Берже народився в Іль-д'Олерон на заході Франції, був сином податкового чиновника і вчителя. Будучи бунтівним підлітком, він рано пішов зі школи, прагнучи знайти своє місце в культурному світі столиці. Історія його життя є сагою про «людину, яка сама себе зробила». Незважаючи на те, що він був вихідцем з бідної сім'ї, Берже став одним із найвпливовіших людей у світі мистецтва.

Коли Берже зустрів Сен-Лорана, талановитий молодий художник і дизайнер зайняв пост головного дизайнера в модному домі «Діор». Весняна колекція Сен-Лорана зробила його зіркою, і коли Діор звільнив його незабаром після успіху, Берже умовив друга створити свій власний бренд і перетворити його в імперію.

 Сен-Лоран страждав від депресії, і Берже став рушійною силою компанії, організовуючи бізнес і піклуючись про друга. В останні роки життя Берже вирішив продати свою велику книжкову колекцію і частину творів мистецтва, пожертвувавши великі суми фондам, які займаються пошуком ліків від СНІДу.

Читайте АСН в Google News