У 2017 році ціни на продовольство в Україні аномально росли

29.08.2017, 14:47

Ціни на продовольство в Україні за 2017 рік зростали аномально. Про це на прес-конференції заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає кореспондент ASN.

"У поточному році ми спостерігаємо аномалію, коли ціни на продовольство за літо не знизилися. Овочі хоч і подешевшали, але незначно", - заявив він. На думку економіста, це пов'язано з тим, що з 1 січня 2017 року скасували пільги з повернення ПДВ для аграріїв.

"Це увійшло в ціну на аграрну продукцію. Тому в цьому році, в першу чергу, подорожчала молочна продукція на 30-40% з початку року. А розмір дотацій для аграріїв в 6 млрд грн, основна частина яких пішла на виробництво соняшникової олії, це дуже невелика сума", - сказав він.

Також, за його оцінками, подорожчання м'яса птиці та інших продуктів викликано підвищенням мінімальної зарплати. "Все це призвело до зростання собівартості продуктів", - додав він.

Також Охрыменко прогнозує подальше підвищення цін. "Буде дорожчати зерно. Відповідно зростуть ціни на тваринницьку продукцію. Тобто свинина і яловичина подорожчають ще більше".

Читайте АСН в Google News