Одна з найбільш отруйних рослин світу стрімко захоплює Британію

07.07.2017, 14:17

Величезні кущі борщівника, який визнаний найбільш отруйною рослиною світу, розростаються по території Великої Британії з величезною швидкістю через аномальну спеку. Борщівник при контакті з людською шкірою може викликати сильні опіки і пухирі, повідомляє The Independent.

Рослина була завезена до Британії з Центральної Азії в 1893 році. Воно росте біля водойм і може досягати 4 метрів у висоту. Борщівник вважається рослиною-паразитом і від контакту з нею у людей і тварин можуть виникнути серйозні пошкодження шкіри, в багатьох випадках необхідна госпіталізація.

Подібну реакцію викликає сік рослини, який містить токсичні хімікати - фуранокумарини. При потраплянні на шкіру хімікати викликають фітофотодерматит, який проявляється в почервоніння, часто супроводжуються пухирями і ранами. Реакція посилюється від прямих сонячних променів, тому опік від рослини часто плутають з сонячним. Симптоми можуть не минати протягом кількох місяців, і навіть після поліпшення шкіра буде чутливою до сонячного світла протягом декількох років. Якщо сік потрапить в очі, він може викликати сліпоту.

У Шотландії одна дитина вже потрапила до лікарні через контакт з борщівником, який вважала за щавель. В Україні борщівник також зростає і неконтрольовано розмножується, його головна небезпека в тому, що люди часто намагаються сфотографуватися поруч з величезною квітучою м рослиною, намагаються її зірвати і, звичайно ж, відразу отримують серйозні опіки.

Читайте АСН в Google News