В Україні вірус Petya вразив майже 1 млн комп'ютерів

30.06.2017, 15:44

Заступник начальника Департаменту кіберполіції України Геннадій Дубок заявив, що від вірусу Petya в Україні постраждали не менше 1 млн комп'ютерів. Про це він сказав під час засідання круглого столу, передає кореспондент ASN.

"За фактом несанкціонованого втручання в систему вірусу до нас уже звернулося понад 1,5 тис. фізичних та юридичних осіб. Понад 300 - це представники приватних компаній, приватні підприємці, приватний сектор, більше 100 - це державні підприємства, де "лягли" комп'ютери" , - заявив він.

Геннадій Дубок повідомив, що вже щодо 66 фактів заведені справи в єдиному реєстрі - ЄРДР - за ст. 361 - "несанкціоноване втручання в системи".

За його словами, зараз проводяться слідчі та оперативні дії. Встановлено зв'язки з колегами з Німеччини, які допомагають українській кіберполіції розслідувати останню кібератаку вірусом Petya.

При цьому Олеся Линник, керуючий партнер компанії "Інтелект-сервіс", додала, що, за їхньою інформацією, в цілому по країні постраждав як мінімум 1 млн комп'ютерів.

"Багато господарюючих суб'єктів у прямому сенсі слова "влетіли" на гроші. Адже вже є проблеми з податковою звітністю тощо", - сказала вона.

Нагадаємо, 27 червня в Україні невідомий вірус Petya вразив низку великих компаній, зокрема і державних. Атака сталася майже одночасно, близько 11:30 вівторка. Поширювався вірус дуже швидко, а почав він проявлятися у відмові роботи комп'ютерів на платформі Windows. Комп'ютери перезавантажувались і зашифровувалися. Крім того, були атаковані комп'ютери у Франції, Іспанії, Великій Британії, Нідерландах, Данії, Індії, Білорусі та Росії.

Читайте АСН в Google News