NYT: Вірус Petya розробили в американському АНБ

30.06.2017, 14:24

Вірус Petya, за допомогою якого була здійснена хакерська атака на Україну 27 червня, розробили в Агентстві національної безпеки (АНБ) США. Про це сказано в газеті The New York Times.

За інформацією видання, АНБ приховує свою роль в розробці вірусу, а в Америці зростає тривога через відсутність гарантії потрапляння кіберзброї в руки супротивника. Член комітету у закордонних і юридичних справах Палати представників Америки Тед Лью закликав АНБ надати допомогу, зупинити кібератаку і закрити вразливість. Але прес-секретар Ради національної безпеки Америки Майкл Ентон відмовився коментувати походження вірусу Petya.

Сказано, що хакери застосували вкрадені у АНБ США інструменти, як і в випадку з WannaCry, який вивів з ладу системи в лікарнях, на заводах і залізниці по всьому світу. Екс-офіцери американської розвідки не сумніваються, що кіберзброю розробив підрозділ АНБ. За інформацією джерела, кіберзброя США не вперше використовується у злочинах. Елементи вірусу Stuxnet, який виводив з ладу центрифуги в Ірані, були недавно помічені в кібератаках.

27 червня в Україні хакери застосували розроблений АНБ код. «Оболонка, що вимагала у користувачів викуп за дані, була тільки димовою завісою, за якою була прихована мета знищення комп'ютерів. Якщо в WannaCry був вбудований запобіжник, який потім виявили і використовували для нейтралізації цього вірусу, то в Petya не було цього механізму», - сказано в матеріалі.

Читайте АСН в Google News