Депутати пообіцяли не допустити забудову музею в Пирогові. Але вона вже почалась

20.06.2017, 12:13

Активісти не допустять незаконної забудови Пирогова. Про це на брифінгу в Київраді заявив депутат від ВО "Свобода" Ігор Мірошниченко, передає кореспондент ASN.

"При жодній владі, при жодному президенті Національний музей у Пирогові не чіпали, не намагалися по-варварськи забудувати. Але сьогодні такий злочин мають намір здійснити", - заявив він. За його словами, йдеться про 10 га біля Пирогова, які планують забудувати.
"Це рішення буде виноситися на голосування в Київраді. Якщо воно буде ухвалене, то ми не просто будемо його оскаржувати через суд. Ми спільно з громадськістю Києва не допустимо незаконної забудови. Адже це буферна зона з неповторними пейзажами, тут своєрідний ландшафтний парк, який доповнює музейний комплекс, аналогів якому в Україні немає", - додав він.

Так, у порядку денному засідання Київради сьогодні є питання під номером 3.4.4 про передачу "Спецжитлофонду" 10 га території, яка входить до складу природоохоронних зон Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові, для будівництва, обслуговування та експлуатації житлових будинків з об'єктами соціально-побутової інфраструктури на вулиці Академіка Заболотного 29, що "прямо суперечить нормам Конституції і ст.53 Земельного кодексу, ст.112 Закону "Про охорону культурної спадщини".

При цьому активісти громадської організації "Екозагін", які організували акцію протесту в стінах і біля Київради, нагадали, що цей проект рішення мав розглядатися на останньому пленарному засіданні Київради ще 1 червня, але тоді була оголошена перерва в засіданні до 20 червня 2017 року.

Учасники акції розповідають, що КП "Спецжитлофонд" вже намагалося розпочати забудову, тобто ще до передачі ділянки в користування: "Забудовники вже використовували важку техніку на землі, що належить територіальній громаді. Тобто фактично вони впевнені в позитивному розв'язанні питання щодо передачі земельної ділянки.

За словами тих же активістів, чиновники всіма силами лобіюють інтереси забудовника і грубо порушують законодавство. Змінювати цільове призначення ділянок історико-культурного призначення можна виключно за узгодженням з Кабміном.

"Я направляла депутатський запит меру Києва і отримала відповідь, що забудова там - незаконна. А спроба передати землю під забудову - це перевищення повноважень місцевої влади, зловживання службовим становищем і порушення Конституції", - розповіла ASN нардеп БПП Ольга Червакова.

Нагадаємо, це вже не перша спроба столичної влади забрати у територіальної громади Києва охоронну зону Музею архітектури і побуту в Пирогові. У лютому 2016 року Господарський суд Києва визнав незаконними рішення Київради щодо відчуження земельних ділянок в Пирогові загальною площею 108,52 га. З 10 березня 2016 року КП "Спецжитлофонд" керує член комісії з містобудування Київради Володимир Шарій.

Читайте АСН в Google News