Українки народжують в середньому по 1,5 дитини, а треба - по три

15.06.2017, 15:12

Українці вимирають, а народжуваність у країні так і залишається занадто низькою. Про це на прес-конференції заявила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лілія Ткаченко, передає кореспондент ASN.

"Проблема депопуляції для України - не нова. Ми вже давно спостерігаємо зменшення населення, коли кількість померлих перевищує кількість новонароджених. Наприклад, за 2016 рік, за даними Держстату, у нас народилося 379 тис. дітей, а померло - 584 тис. осіб. Різниця скорочення населення, природної депопуляції, склала через 187 тис. осіб", - заявила вона.

Рівень народжуваності в Україні на сьогодні - це півтори дитини на одну жінку.

"І це середній європейський показник. Не можна сказати, що у нас біда з народжуваністю. Хоча вона дійсно низька при високій кількості абортів, а також високих цінах на лікування репродуктивних проблем тощо", - додала вона.

Сьогодні, згідно з офіційними даними Держстату, сальдо міграційних потоків поки що позитивне. "Хоча мало віриться в те, що сюди приїжджає більше працювати, ніж виїжджають на роботу. Але, за офіційними даними, до нас нібито їдуть більше працювати, залишаються тут, ніж виїжджають на заробітки. Хоча сальдо наближається до нуля, різниця становить всього кілька тисяч. Тому в цьому контексті можна говорити про проблеми обліку реальних трудових мігрантів", - підкреслила вона.

Читайте АСН в Google News