9 травня. Як відрізнити справжнього ветерана

08.05.2017, 16:32

Напередодні 9 травня видання Хвиля опублікувало матеріал, у якому автори намагалися встановити реальну кількість ветеранів в Україні.

Згідно з даними Міністерства соціальної політики України, кількість ветеранів війни в країні (за станом на 01.04.2017) складає 1 230 778 (один мільйон двісті тридцять тисяч сімсот сімдесят вісім чоловік). Ще 2381 осіба підпадають під категорію «жертви нацистських переслідувань».

У той же час, за даними Пенсійного фонду, таких в Україні 811 826. Різниця в цифрах у 0,81 млн. осіб двох відомств через те, що немає можливості виділити з-поміж усіх ветеранів саме Другої світової, оскільки при видачі ветеранського посвідчення не передбачено зазначення конкретного конфлікту.

При цьому автори статті вказують, як відрізнити справжнього ветерана. До 1985 року орденом Великої Вітчизняної Війни 2 ступеня нагороджувалися тільки учасники боїв (після цієї дати - всі, хто носив форму, в тому числі і був у тилу). Якщо орденів на грудях ветерана 2 і більше - значить це учасник війни (до 1985 нагорода давалася за подвиги на фронті). Крім орденів, у ветерана повинна бути медаль «За перемогу над Німеччиною» (давалася всім), або «За перемогу над Японією» (учасникам Японського походу 1945).

"Якщо перед вами людина з такими медалями, орденами - подякуйте йому, вклоніться", - пишуть автори статті.

Читайте АСН в Google News