Україна в День пам'яті вшановує героїв Другої світової війни, які віддали життя за мир - Гройсман

08.05.2017, 10:52

В Україні в понеділок, 8 травня, відзначають День пам'яті і примирення.

Як зазначив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, Україна пам'ятає героїв Другої світової війни, які віддали свої життя заради миру і процвітання всіх країн.

Прем'єр також зазначив, що в світі не існує таких цінностей, заради яких можна жертвувати людськими життями, тому розв'язуванню війни не може бути виправдань. «Друга світова війна забрала десятки мільйонів людських життів, знищила тисячі міст і населених пунктів, залишила глибокі травми у багатьох народів світу», - заявив Гройсман.

Він також підкреслив, що мільйони українців були знищені, замучені, перевезені на чужину. «За перемогу над нацизмом ми заплатили величезну ціну, яку складно осмислити і неможливо уявити», - зазначив прем'єр.

В Україні традиція вшанування жертв Другої світової війни була розпочата в 2015 році. 9 квітня 2015 року Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті і примирення на честь всіх жертв Другої світової війни.

Під час святкування Дня пам'яті біля меморіалів встановлюється почесна варта, а також покладаються вінки і квіти. З 2014 року символом Дня примирення і Дня Перемоги в Україні став міжнародний символ - червоний мак.

У США і Європі День перемоги відзначають 8 травня, бо 7 травня був підписаний акт капітуляції Німеччини, а 8 травня він набрав чинності.

Читайте АСН в Google News