У Печерському заповіднику показали тисячолітні єгипетські мумії жінки і крокодила

05.05.2017, 15:13

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику журналістам показали артефакти з фондів заповідника - мумії жінки, нільського крокодила і дві кришки саркофага. Ці експонати потрапили до Києва у другій половині XIX ст. й утримувалися у приватних колекціях.

За словами міністра культури Євгена Нищука, артефакти були знайдені, коли звіряли музейні фонди.

«Напередодні Ночі музеїв ми відкриваємо, можливо, трохи дивну сторінку Києво-Печерської Лаври. Раніше такі давньоєгипетські раритети завжди були для обраних. Тепер ми хочемо їх відкрити для широкого кола», - говорить Нищук.

Любомир Михайлина, генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, розповідає про правильний догляд за експонатами. «Цим ми привертаємо увагу громадськості до раритетів, якими багата наша Україна. І водночас звертаємо увагу на необхідність піклування про ці раритети, тобто своєчасної реставрації», - зауважує він.

За оцінками вчених, саркофаги, на яких нанесені традиційні зображення і написи, пов'язані з культом мертвих. Вони належать до періоду нового царства Стародавнього Єгипту 1085-656 р. до н.е. З їхньою допомогою прославляються давньоєгипетські боги.

«Це мрія дослідника, коли колекція, невідома широкому загалу, якою можна пишатися, нарешті буде доступною», - говорить Микола Тарасенко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту сходознавства імені А.Ю. Кримського НАН України.

Читайте АСН в Google News