ООН пропонує обігрівати муніципальну сферу соломою і лушпинням насіння

18.10.2016, 17:34

За допомогою спеціальної програми ООН і на гроші Глобального екологічного фонду деякі українці можуть провести зиму в теплі і при цьому - значно заощадити на опаленні.

Щоправда, поки не йдеться про квартири, а, швидше, про школи, дитячі садочки та інші муніципальні будівлі. 18 жовтня в Національному еколого-натуралістичному центрі МОН України були запущені три котли, які працюють на біопаливі - солом'яній пелеті. Потужність кожного - 220 кіловат, разом зможуть обігрівати 2200 квадратних метрів.

«У порівнянні з минулим опалювальним сезоном цього року Центр зможе заощадити в чотири з половиною рази більше коштів, - говорить керівник проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» Володимир Лященко. - Ми знаємо, що минулого року він закупив газу на півтора мільйона гривень, а сьогодні для закупівлі солом'яної пелети  необхідно лише 370 тисяч гривень на весь опалювальний сезон».

Лященко зазначає, що використання біомас для України не нове. «Але переважно це дерево, - продовжує експерт. - Якщо ж враховувати, що лісових ресурсів у нас мало, треба диверсифікувати поставки біомаси, зокрема соломи, якої дуже багато в Україні. Солома може повністю покрити потреби в теплопостачанні та гарячому водопостачанні усього муніципального сектора».

За словами заступника генерального секретаря ООН, директора Регіонального бюро по країнах Європи і СНД Програми розвитку ООН Джихан Султаноглу, Україна, як найбільший експортер зернових у світі, насіння соняшнику та цукрових буряків, повинна використовувати свої можливості.

«Ми не повинні розглядати відходи сільськогосподарського виробництва як просто відходи, викидаючи їх. Ми повинні ними користуватися», - впевнена Султаноглу.

Згадана програма розвитку ООН працюватиме до 2030 року. 193 країни, включно з Україною, підписали її.

«Я дуже рада бачити, що в Україні йде робота з утеплення та модернізації будівель, шкіл, державних установ, - говорить представниця ООН. - І все задля того, щоб Україна стала більш енергоефективною, і при цьому завдавати менше шкоди навколишньому середовищу. А встановлення котлів на біомасі для опалення в 17 тисячах шкіл дозволить скоротити витрати на енергію на 60%».

Читайте АСН в Google News