Вчені довели, що під поверхнею Плутона є океан

22.06.2016, 21:00

Дані, одержані американськими геофізиками, вказують на існування на Плутоні підповерхневого океану. Присвячене цьому дослідження опубліковано в журналі Geophysical Research Letters, коротко про нього повідомляє Браунівський університет (США).

У разі якщо б підповерхневий океан на карликовій планеті замерз кілька мільйонів або мільярдів років тому, Плутон дотепер зазнав би сильного стиснення і деформації. Це стало б помітно вченим, які досліджують небесне тіло за допомогою станції New Horizons. Досьогодні слідів глобального стиснення карликової планети не виявлено і, отже, підповерхневий океан з рідкої води на Плутоні може існувати досі, пише Лента.ру.

Геофізики підтвердили свою точку зору, провівши комп'ютерне моделювання теплової еволюції карликової планети. Ця процедура враховувала останні одержані станцією New Horizons дані про небесне тіло (розміри і щільність). Виявилося, що якби підповерхневий океан небесного тіла замерз, то його було б утворено не гексагональним водяним льодом (найпоширенішим на Землі), а тригональним.

Другий, на відміну від першого, має менший об’єм і при своєму утворенні з рідкого стану не розширюється (як гексагональний), а скорочується в об’ємі. Такі зміни призвели б до утворення на Плутоні глобальних розломів і неоднорідностей рельєфу характерної форми, чого вчені не помітили.

Читайте АСН в Google News