Франція провела випробувальний пуск ракети, здатної нести ядерний заряд, але без боєголовки

23.05.2024, 08:04

Франція провела випробувальний запуск ракети ASMPA-R, здатної нести ядерний заряд, але без боєголовки. Цей тест був виконаний із винищувача Rafale у рамках навчань, що імітують ядерний авіаналіт над національною територією. Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню підтвердив цю подію на своїй сторінці в соціальній мережі X (раніше відомій як Twitter).

Навчання було заплановане заздалегідь і відбулося наступного дня після того, як Росія оголосила про початок навчань з тактичною ядерною зброєю в Південному військовому окрузі, що межує з Україною та включає анексовані Москвою території.

Франція має в своєму розпорядженні ядерні сили як повітряного, так і підводного базування. Ці вчення були спрямовані на демонстрацію можливостей авіаційного компонента ядерного стримування країни. Найближчими роками Франція планує виділяти 13% свого військового бюджету на свої ядерні сили, включаючи модернізацію носіїв повітряного базування.

Президент Франції Еммануель Макрон неодноразово наголошував на важливості використання всіх можливих засобів для запобігання перемозі Росії в Україні, включаючи можливість відправлення західних військ в Україну.

Читайте АСН в Google News