5 жовтня: Іона та Фок. Нікому не розповідайте про свої плани

05.10.2022, 01:06

У п'ятий день жовтня православна церква вшановує пам'ять святого мученика Фоки Синопського і пророка Іона.

Священий­му­че&sy;ник Фо­ка жив в I столітті з го­ро­де Сі&но­п (сучасна Туреччина). За словами предків, Святий мав дар зцілювати людей і виганяти з них бісів. Свого часу Фока допоміг багатьом людям: давав важливі життєві поради і допомагав здобути віру.

Цього ж дня православна церква згадує і молиться за пророка Іону, який жив у VIII столітті до нашої ери. Нагадаємо, у Старий завіт вийшла книга, написана пророком Іоною, в якій містяться його пророцтва про пришестя на землю Спасителя і страждання за людство.

У давнину вважали, що з Фокі і Іони починається осінь і продовжується вона до Різдва Христового. Селяни закінчували прибирати редьку і їли її в різному вигляді. Соком цього овочу на Русі лікували хворі суглоби, роблячи на ніч компрес.

5 жовтня люди, хворі на лихоманку, йшли в ліс, знаходили там осину і кланялися їй зі словами: «Осина, осика, забери мою трясовину, дай мені леготу ». Після цього дерево перев'язували своїм поясом.

Якщо у цей день вам на голову впала шишка – знайте, ця прикмета хороша. Наші пращури вірили, що якщо так сталося, значить на людину чекає багате життя.

Пам'ятайте: сни цієї ночі повинні підказати вам, як долати перешкоди, що стоять на шляху до мети. Тому не забудьте ввечері задати собі хвилююче питання – відповідь буквально за кілька годин.

Чого не можна робити 5 жовтня:

На згадку про те, що пророк Йона кілька днів перебував у утробі кита, з'явилася заборона на рибу. Цього дня не можна займатися ловом, а також продавати, купувати, готувати і їсти рибу, інакше спричините нещастя. Якщо не хочете втратити добробут, краще в цей день не базікати зайвого, а в ідеалі частіше мовчати, як риба.

Також заборонено спати до обіду і весь день лінуватися – почнуться проблеми з грошима та роботою.

Не здумайте 5 жовтня спалювати віники, якими підмітали сміття в будинку. Люди вірили, що вітер разом з попелом може розвіяти сімейне щастя.

Прикмети 5 жовтня:

  • черемха та клен оголилися – зима не за горами;
  • якщо на сосні шишок мало, то зима буде теплою;
  • якщо з берези ще не все листя опало, то сніг випаде пізно;
  • якщо багато павутиння літає, осінь буде теплою, а холод настане не скоро;
  • рябчик в ялинник прилетів – починається листопад.

Читайте АСН в Google News