Україна об'єднується з Польщею та Великобританією через загрозу вторгнення Росії

01.02.2022, 17:04

Україна - Великобританія, Польща та Україна працюють над встановленням тристороннього партнерства, заявив у вівторок президент України Володимир Зеленський, розпорядившись збільшити чисельність військ для стримування можливого російського вторгнення.

"Ми створюємо новий формат політичного співробітництва в Європі", - сказав Зеленський у своєму виступі перед Верховною Радою у вівторок 1 лютого, у день, коли прем'єр-міністри Польщі та Великобританії мали відвідати Київ. Обидві країни брали активну участь у мобілізації міжнародної підтримки України та погодилися постачати їй оборонне озброєння.

"Це момент, коли вся Європа та західний світ мають об'єднатися навколо справи суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України", - заявив у Києві прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

У заяві Зеленського не було подробиць, і вона не означала формального союзу, але вона прозвучала під час бурхливої ​​дипломатичної активності та візитів партнерів України з Організації Північноатлантичного договору.

Україна, Польща та Великобританія створюють новий альянс. Його метою буде, зокрема, зміцнення поясу безпеки та посилення Балто-Чорноморської осі.

Про це повідомляє АСН-Україна із посиланням на главу МЗС України Дмитра Кулебу у Facebook.

Україна стала ініціатором
За його словами, з ініціативою створення такої тристоронньої співпраці у жовтні минулого року виступила Україна.

"Я вдячний колегам і друзям Ліз Трасс і Збігневу Рау, які відгукнулися і закипіла тристороння робота по лінії МЗС трьох країн, в яку кожна держава робить рівноцінно важливий внесок", - зазначив Кулеба.

У чому суть альянсу?
Як пояснив глава МЗС, цей новий формат є частиною нашої стратегії малих Альянсів як проактивної зовнішньої політики. Окрема увага приділена їм і у Стратегії зовнішньополітичної діяльності.

"Ми не можемо чекати безпеки і процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Вони потрібні нам уже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, згуртовуючи дружні та близькі за духом країни до малих альянсів. Ми створюємо пояс безпеки і процвітання та посилюємо Балто-Чорноморську вісь", - зауважив Кулеба.

Офіційне оголошення нового альянсу перенесли
За словами міністра, планувалося, що перше офіційне оголошення щодо створення нового формату буде зроблено міністерствами закордонних справ трьох країн завтра у рамках

Читайте АСН в Google News