Протистояння у Казахстані. Російські окупаційні війська прибули до РК у рамках ОДКБ

06.01.2022, 18:57

Як раніше повідомлялося, на Росії ухвалили рішення надіслати до Казахстану в рамках рішення ОДКБ військовослужбовців своєї окупаційної армії. Зокрема у складі сил ОДКБ спрямовуються підрозділи 45-ї окремої бригади спецназу ВДВ Росії, Іванівського та Ульянівського з'єднань ВДВ. Разом із складом перекидається штатна техніка.

Співробітники російських пропагандистських ЗМІ активно публікують кадри як вильоту десантників, так і їхнього прибуття в Казахстан.

Також Міністерство оборони Республіки Білорусь повідомило, що білоруські військовослужбовці також уже в літаках і прямують до Казахстану

Протести у Казахстані

Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни.

Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр.

Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни.

Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.

Читайте АСН в Google News