Ердоган прокоментував підсумки візиту в Сочі і розкритикував політику США в Сирії

30.09.2021, 17:25

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган прокоментував підсумки переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним в Сочі, торкнувся теми стосунків з США.

У бесіді з журналістами, які супроводжували турецького лідера в Сочі, Ердоган заявив, що Туреччина зберігає прихильність всіма пунктами домовленостей з Москвою щодо Сирії.

«Ніяких відхилень з цього питання немає», - підкреслив турецький лідер.

Президент Ердоган зазначив, що незважаючи на неприйняття США, Анкара не має наміру відступати в питанні ЗРК С-400. «Ми детально обговорили в Сочі і це питання, обговорили шляхи подальшого просування співробітництва в оборонній сфері», - повідомив президент.

Ердоган привернув увагу і до перспектив співпраці з РФ у сфері будівництва морських суден. «Ми готові до активної взаємодії в даній області, аж до спільних кроків у створенні підводних човнів», - сказав турецький лідер.

Ердоган повідомив, що Путін озвучив також перспективні ідеї співпраці Туреччини і РФ у сфері космонавтики. «Є пропозиція про запуск ракет з наземних і морських платформ», - сказав турецький лідер.

Глава держави привернув увагу до зусиль Анкари щодо повернення сирійських біженців на батьківщину. «Понад 1 млн сирійців повернулися з Туреччини на батьківщину, з них 400 тис. В Ідліб. Ми продовжуємо зусилля щодо забезпечення безпечного повернення сирійців », - зазначив Ердоган.

Президент Туреччини повідомив далі, що привернув увагу Путіна до наявності офісу терористів PKK / YPG в Москві. Туреччина готова до зміцнення співпраці з РФ в боротьбі з тероризмом, сказав Ердоган.

Президент зазначив також, що домовленість про припинення присутності терористів PKK / YPG в ряді районів Сирії повинна бути виконана.

У продовженні сирійської тематики, турецький лідер розкритикував політику Вашингтона в регіоні.

Ердоган відкрито назвав координатора президента США по Близькому Сходу і Північній Африці Бретта МакГарка «режисером» терористів PKK / YPG / PYD.

«Ця особа гуляє в обнімку з терористами», - сказав президент Туреччини, зазначивши, що контакти МакГарка з терористами, проти яких веде боротьбу Туреччина, серйозно турбують Анкару.

США рано чи пізно доведеться покинути Сирію і залишити ці землі сирійському народові, підкреслив президент.

Президент Туреччини повідомив, що проведе в Римі [на полях G-20] зустріч з президентом США Джо Байденом. «Не виключаю також зустріч з Байденом в Глазго. Намітилися позитивні кроки в діалозі з США », - сказав президент.

Читайте АСН в Google News