Ніч бажань 12 серпня. Сьогодні буде пік зорепаду Персеїд

12.08.2021, 09:58

Як повідомляють астрономи, цієї ночі в Києві можна буде спостерігати максимальну активність самого видовищного зорепаду Персеїди. За прогнозами пік зорепаду доведеться о 23:00 12 серпня за київським часом. Астрономи заявляють про можливість спостерігати до двох метеорів в хвилину.

"За сприятливих погодних умов і відсутності міської засвітки починаючи з півночі і всю ніч можна спостерігати до 110 метеорів на годину або один-два метеора в хвилину. Персеїди обіцяють бути кращим зорепадом року", - відзначили в астрономи.
Для спостерігачів в Україні в районі опівночі сузір'я Персей буде знаходитися в північно-східній частині неба, а до ранку підніметься дуже високо, тому "падаючі зірки" будуть видні по всьому небосхилу.

Однак, при спостереженні в першу чергу варто звернути увагу, що через світлове забруднення в межах міста зоряне небо спостерігається не так добре. Тому ми рекомендуємо вирватися з палаточки подалі від вогнів великого міста. На допомогу пошуку ідеального місця - карта світлового забруднення. Як бачимо, чим далі в ліс, тим більше зірок!

Найкраще місце для спостереження метеорів - це, звичайно, гори, але відкрите поле або степ теж не погано, головне, щоб місце було далеко від великих міст. Рекомендується від'їжджати на 30 км від населених пунктів, а від великих міст, таких, як Київ, хоча б на 50 км. Інакше в місті сильна засвітка неба не дозволить побачити і більше половини метеорів.

Всю цю красу можна спостерігати завдяки кометі 109 / Свіфта-Туттля, відкритої в 1862 році. Саме проходячи через шлейф пилових частинок, залишених цією кометою ми можемо спостерігати за таким видовищем. Адже видимі нами метеори - це найдрібніші частинки, розміром з піщинку, які згорають у земній атмосфері, утворюючи яскраві треки - метеори. Потік діє щороку з 17 липня по 26 серпня, період активності - з 5 по 20 серпня. Назва зорепаду походить від сузір'я Персей, де знаходиться радіант - область вильоту метеорів. Сама комета має досить довгим періодом обертання навколо Сонця - трохи менше 133,3 року.

Нижче наводимо карту світлового забруднення навколо Києва.

Читайте АСН в Google News