У Ризі зняли червоно-зелений прапор Білорусі і замінили його на біло-червоно-білий

24.05.2021, 15:49

У Ризі проходить чемпіонат світу з хокею з шайбою. Після вчорашнього інциденту примусом до посадкою літака в аеропорту міста Мінськ, мер столиці Латвії замінив червоно-зелений прапор Республіки Білорусь, виставлений разом з іншими прапорами країн учасниць Чемпіонату Світу, на біло-червоно-білий прапор Баларусі.

Мер Риги зазначив: «Прапор, який символізує режим, який здійснює державний тероризм, недоречний в міському середовищі Риги, тому ми його зняли! Угон міжнародного пасажирського літака з метою придушення і арешту політичних дисидентів знищив останні залишки легітимності білоруського диктатора. Біло-червоно-білий прапор символізує солідарність Риги з білоруським народом і всіма репресованими людьми в Білорусі. Свободу Білорусі! »

Нагадаємо, біло-червоно-білий прапор був державним прапором Республіки Білорусь з 1991 по 1995 роки.

Існує безліч різних версій походження біло-червоно-білого прапора. Найпопулярніша легенда співвідносить поява прапора з невідомої битвою військ Великого князівства Литовського проти іноземних загарбників (ймовірно, Грюнвальдська), в якій поранений полководець підняв біле закривавлене полотно і повів під цим прапором військо до перемоги.

За іншою версією, біло-червоно-білий прапор утворився в Середньовіччі згідно із законами геральдики та вексилології з квітів герба «Погоня» (білий і червоний).

На думку деяких фахівців, прообразом біло-червоно-білого прапора може вважатися прапор Святого Георгія (червоний хрест на білому полотні), який можна побачити на мальовничому полотні XVI століття, що зображає кавалерію в переможній битві польсько-литовсько-білорусько-українського війська гетьмана Костянтина Острозького проти московської орди на чолі з воєводою Іваном Челяднін під Оршею в 1514 році.

Читайте АСН в Google News