Вчені з'ясували причину утворення тромбів після щеплення AstraZeneca

20.03.2021, 19:16

Як пишуть в популярному виданні The Wall Street Journal, незалежні дослідники з Норвегії та Німеччини, які займалися дослідженням причин тромбозів після щеплення вакциною від коронавируса AstraZeneca, що викликали суспільний резонанс на минулому тижні, прийшли до висновку, що причина в антитілі. Вчені повідомили, що виділили це антитіло. Так само повідомляється, що це значний ривок до вирішення питання тромбозів, адже дізнавшись, що ж призводить до ускладнень, буде простіше боротися.
Нагадаємо, в поодиноких випадках застосування вакцини компанії AstraZeneca призводить до аутоімунної реакції, яка обертається прискореної згортанням крові і виникнення тромбоемболії вен в мозку.

Професор гематології та головний лікар університетської лікарні Осло Пол Андре Холм зазначив, що з колегами виявив створене вакциною антитіло, яке викликало побічну реакцію. Після його заяви МОЗ Норвегії повідомив, що поки що не відновлювати вакцинацію вакциною AstraZeneca.

Паралельно з норвежцями до аналогічних висновків прийшли вчені з університету Грайфсвальда в Німеччині. Професор Андреас Грайнахер заявив, що у вакцинованих можуть виникати головні болі, запаморочення, порушення зору, а також допускається тромбоемболія у незначного відсотка людей. Він додав, що «тепер ми знаємо, як їх лікувати».

Уточнимо, ряд європейських країн відновили використання вакцини AstraZeneca, але не всі.

Читайте АСН в Google News