Суддя КСУ і глава НАЗК поскандалили в прямому ефірі: риторика 37-го року

31.10.2020, 13:30

Суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко і глава Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков влаштували перепалку під час обговорення скандального скасування КСУ кримінальної відповідальності за неправдиве декларування в прямому ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

Інцидент стався після того, як суддя розкритикував діяльність НАЗК і назвав агентство органом контролю, а не моніторингу.

Крім того, Сліденко висловив думку, що антикорупційні органи не підходять один одному, і між ними виникли ще з моменту створення.

Також суддя КСУ вважає, що НАБУ своє завдання не виконало "з політичних мотивів". Коментуючи ситуацію з рішенням про скасування декларування Сліденко заявив, що довести антиконституційність декларування в Україні "практично неможливо", а проблема полягає в "неадекватному позиціонуванні НАЗК в системі, яка здійснює антикорупційну політику".

Сліденко наголосив, що контроль над судовою владою з боку НАЗК неможливий.

Своєю чергою Новіков заявив, що суди не мають права виходити за рамки своїх повноважень.

"Я прокурор з 16-річним стажем хочу вам сказати, що відбулося зараз явка з повинною. Суддя Конституційного Суду сказав, що КСУ і цей суддя написали рішення з питань, які не ставилися у конституційному поданні. Написали рішення у власних інтересах", – зазначив глава НАЗК.

Він підкреслив, що суди не мають права виходити за рамки своїх повноважень.

Сліденко на це заявив, що антикорупційні органи не можна обирати людей, які "робили кар'єру в прокуратурі".

"Я щось визнав, що сказав, явка з повинною... це риторика 37-го року... Мене зробили корупціонером на порожньому місці", - відреагував суддя.

 

Читайте АСН в Google News