Зеленський оголосив мінімалку в 6500 гривень.

14.08.2020, 15:40

В Офісі Президента задумали підняти «мінімалку» до 6 500 гривень. Єдине застереження - це відбудеться не відразу, а поступово.

Перший етап стартує вже 1 вересня 2020 року: мінімальна заробітна плата зросте до 5 тисяч гривень. Днями Офіс Зеленського звернувся до Глави парламенту Дмитру Разумкова з проханням провести позачергове засідання 25 серпня, щоб на законодавчому рівні затвердити прийдешнє підвищення. Буду голосувати «за». Ванга, що в парламенті вистачить голосів для прийняття рішення.

Протягом 2021 року мають бути реалізовані ще кілька етапів підвищення. Друга хвиля - з початку 2021 року, коли «мінімалка» зросте до 6 тисяч гривень. І протягом 2021 року третій етап - виплати підвищаться до 6,5 тисяч гривень.

Таким чином виростуть доходи працівників бюджетної сфери - вчителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їх посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив'язаною до мінімальної зарплати.

Але є і зворотна сторона медалі. Деякі експерти переконують, що різке підняття «мінімалки» вдарить по малому бізнесу, який виявиться не здатний виплачувати «підвищені зарплати» в період економічної кризи, що просто зажене його в тінь. Є ймовірність, що частина підприємців, щоб уникнути підвищеної податкового навантаження, запропонують своїм співробітникам перейти на півставки, а за роботу доплачувати «в конверті».

Також дуже важливо, щоб разом з підвищенням мінімальної заробітної плати не «підросла» інфляція. Збільшення доходів повинно відбутися не за рахунок активізації друкарського верстата Фабрики банкнотного паперу і Банкнотно-монетного двору, а за рахунок зростання економіки.

джерело

Читайте АСН в Google News