Одна з найбільших фармацевтичних компаній заявила про готовність до виробництва вакцини від коронавируса

14.06.2020, 14:20

Федеральне міністерство охорони здоров'я Німеччини на своєму офіційному Twitter каналі повідомило, що Німеччиною, Італією, Нідерландами і Францією був сформований Європейськиq альянс інклюзивних вакцин (IVA) для прискорення виробництва вакцини проти коронавируса і забезпечення нею країн, учасниць Євросоюзу. Альянс веде переговори з декількома компаніями розробниками вакцин і вже підписали контракт з англо-шведської фармацевтичної компанією AstraZeneca на постачання для країн Євросоюзу препарату, що розробляється Інститутом Дженнера Оксфордського університету.

У повідомленні Федерального міністерства Німеччини мова йде про постачання в 300 мільйонів доз, в той час як на сайті компанії AstraZeneca  вказана домовленість на постачання 400 мільйонів доз.

Не дивлячись на те, що вакцина ще знаходиться на другому етапі тестування, який почався в Великобританії в травні цього року на 10 000 здорових добровольцях у віці від 18 до 55 років. Перший етап тестування на 1000 добровольцях було розпочато в квітні 2020 року. Оксфордський університет планує закінчити розробку вакцини до кінця року. Британський регулятор агентство з регулювання лікарських засобів і виробів медичного призначення (MHRA) схвалив початок третьої фази випробувань вакцини після того, як попередні показали достатню ефективність і безпеку.

Угода з AstraZeneca також націлене зробити вакцину доступною для інших європейських країн, які хочуть взяти участь. Як сказано в повідомленні AstraZeneca очікується, що витрати будуть компенсовані за рахунок фінансування з боку урядів.

«Ця угода забезпечить доступ сотень мільйонів європейців до вакцини Оксфордського університету після схвалення», - сказав генеральний директор AstraZeneca Паскаль Соріо. «Оскільки наш європейський ланцюжок постачання повинен скоро розпочатися, ми сподіваємося зробити цю вакцину доступною широко і швидко».

Обома сторонами відзначається, що є розуміння того і вакцина не виправдає очікувань і не буде працювати, але становище настільки серйозно, що сторони готові йти на ризик, щоб почати підготовку до виробництва вакцини вже зараз.

Так само повідомляється, що англо-шведська компанія уклала аналогічні угоди з Великобританією, Сполученими Штатами - Коаліцією за інновації в забезпеченні готовності до епідеміям (CEPI) і GAVI - Глобальним альянсом з вакцин та імунізації на 700 мільйонів доз. Також була узгоджена ліцензія з Індійським інститутом сироватки ще на 1 мільярд доз. Вказується, що Китай, Бразилія, Японія і Росія також проявили інтерес.

Читайте АСН в Google News