Візьміть на замітку: Народні прикмети на кожен день листопада

07.11.2021, 12:00

Спостереження за погодними явищами часто виручали наших предків, достаток яких залежав від зібраного врожаю. Дотримуючись прикмет, можна легко залучити в життя щастя, а в будинок — процвітання.

1 листопада: якщо в цей день тепло, значить, і весна буде тепла. Морозний день обіцяє тріскучу зиму. За прикметою, в Іванів день свіжа курка на столі — до достатку і здоров'я в будинку.

2 листопада: вовки на Артемія виють — чекай морозів, а якщо вити весь день не перестають, то рік буде голодним. Комарі в'ються — не жди морозів, готуйся до відлиги.

3 листопада: на Іларіона сніг на сиру землю ліг — буде весна рання. На промерзлу землю ліг і не розтанув — буде хлібів багато. Ведмеді барлогу високо зробили — чекай повені.

4 листопада: дощ на Казанську — до швидкої зими. За прикметою, весілля в цей день — до щасливого подружнього життя, а довга дорога — до довгих бід і невдач.

5 листопада: на Якова мужик без діла не сидить, щоб без удачі не залишитися. У цей день птахів годувати — багатий урожай знімати. Багато снігу м'якого — до зими теплої і літа врожайного. Колючий і невеликий сніг валить — скоро зима прийде.

6 листопада: на Светець дівчатам-умільцям довго в дівках не сидіти. Та, хто рукоділлям не займається, заміж не скоро вийде. У собак шерсть густа після линьки — чекай морозів, запасатися дровами побільше, хату утеплювати. З ранку Богоматері про здоров'я молися, та сам не зівай, відвари пий і в лазні недуги залишай.

7 листопада: знедоленим допомагати в цей день — щастя в дім залучати. Жебраком милостиню подати — багатим бути. Торговці хліба не їдять, щоб прибуток отримати та весь товар продати. Зерно посиденьок не любить — більше проїдеш, більше продаси.

8 жовтня: на Дмитров день покійників не згадувати - хвацько будити. День холодний - весна пізня і мокра прийде. Сонце на зорі жаром пашить - холодів чекай, сани готуй.

9 листопада: на Параскеву, за прикметою, борги віддають, щоб щастя не злякати. Справи в мовчанні робити — удачу в будинок залучати, бід не знати. Борги роздав — бажання загадав.

10 листопада: в цей день сміятися — сльози до старості проливати. На Параскеву голови не миють і дітей не купають, щоб не захворіти. Дітей, які хворіють, за прикметою на ключик відводять, водою вмивають, щоб недуги змити. Справи домашні відкладали, щоб біди не накликати. Навколо Місяця коло — чекай бурі і різкої зміни погоди.

11 листопада: в цей день пастухів пригощали, щоб вівці були цілі. Вороння в зграї збивається і кричить — холоди не за горами.

12 листопада: на Синичкин день майстрували годівниці, щоб птахи прилітали, на крилах удачу приносили. Птахи зграями збираються — чекай морозів. Синиці свистять до погожого дня, а пищать перед морозами.

13 листопада: в цей день риби багато наловити — до удачі. Вода в ріці не хлюпає — зимі спокійною бути.

14 листопада: На Кузьминки весілля грати — молодим щастя кувати. У цей день могли залучити любов, якщо на обід хлопців в гості звали так кашею пригощали. Снігу багато — чекай великої води по весні. До Кузьминок не все листя опало — значить, зимі морозній бути.

15 листопада: в цей день шанували духів будинку, особливо овинників. За прикметою, якщо їм ласощі залишити, до весни про зерно можна не турбуватися. У цей день домовик явиться, про майбутнє розповість: злим побачити — до швидкої біди, добрим — до везіння.

16 листопада: сніг в цей день не йде — урожай хліба буде мізерним. У печі полум'я заревіло — чекай морозів. За прикметою, дівчатам в цей день потрібно було прясти і ткати, щоб женихів залучити. Іній з вечора випадає на гарну погоду.

17 листопада: на Ярему у двір не ходи — злих духів не буди. Домашня птиця сокоче і пір'я пушить — чекай снігопаду.

18 листопада: на Йону незаміжні любов привернуть, якщо монети по двору розкидають. Хмари низько — негода близько. У ніч півні розкричалися — сніг або дощ пройде.

19 листопада: на Павла лід на річці грудей до хорошого урожаю хлібів. У цей день сніг йде — зима буде з великими кучугурами, а весна — з розливами. Вітер не дме — чекай морозу.

20 листопада: на Федота півні перегукуються до відлиги, але якщо вітер хмари з півночі жене, то тепла можна не чекати.

21 листопада: в Михайлов день відлига — зима до Миколи Зимового не прийде. Іній в цей день — до великих метелей в зиму. Туман з ранку — чекай тепла. Комарі летять — одного злови, щоб щастя залучити.

22 листопада: іній в цей день — до морозів, а туман — до потепління. Сніг на Мотрону йде, в травні негода чекає. За прикметами, в цей день вилікуватися від недуг можна травами, приготовлена ​​з літа.

23 листопада: на Ераста дитина народилася — за погодою стеж. Коли ясно, то дитя розумним і щасливим виросте. Ворони кричать — буде тепло. Лід річку скував — чекай морозів.

24 листопада: на Федора погода сира стоїть, значить, відлиги довгими будуть. Зірки в небі сяють — в лісі багато ягід і грибів дозріє. Чай з малиною в цей день пити — здоровим і щасливим бути.

25 листопада: на Івана сніг або дощ іде — відлизі довгою бути. Горобці шумлять — тепло кличуть. Хмари чорні по небу пішли — негоди чекай.

26 листопада: в цей день починали ліпити пельмені. За прикметою, якщо вся родина справою зайнята, значить, і буде разом горя не знати. У пельмень монету поклади та бажання загадуй. Грошенят знайдеш — багатим будеш. Порожній з'ї—си - бажання не закінчиш, зате наситишся. Лучина затріщала — негоди чекай та снігу сирого.

27 листопада: на Пилипівку духам частування виносили і просили про допомогу. Бабі не прясти — взимку у двір не ходити. У печі зола згасла швидко — вогкість буде довго. Скрип снігу — до холоднечі.

28 листопада: на Гурія за кіньми доглядай — злі духи до дому не підійдуть. У цей день зуби лікувати — здоровим бути. Комарі з'явилися — зима тепла буде. Сонце зійшло червоне — будуть хуртовини сильні. Дрібні птахи пух збирають і гнізда утеплюють до холоднечі.

29 листопада: в цей день шанували гостей. За прикметою, чим більше гостей вдома, тим більше щастя в ньому. Місяць каламутний на небі сходить — погоду погану чекай. Хто пост не дотримується, той нещастя в будинок кличе.

30 листопада: на Григорія зиму звуть і морозів просять — якщо морози прийдуть, хліб виросте багатий. Лід на річці потемніє — урожаю хорошому бути. По цьому дню визначали зиму — яка погода стоїть, такої і зими чекають. Сухо в цей день — весна буде дощовою.

Читайте АСН в Google News