Перехід на цифрове ТБ: експерти прогнозують зникнення місцевих телекомпаній

27.08.2018, 14:00

В результаті повного переходу від аналогового до цифрового мовлення може зникнути переважна більшість місцевих телерадіокомпаній. Таку думку висловила керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Кабмін фактично продовжив ту сумну тенденцію, яка була і раніше, - не звертав увагу на те, що багато місцевих мовників фактично будуть відключені, якщо не відреагувати просто зараз", - зазначила експерт. За її словами, за часів минулої влади багато місцевих телерадіомовників не отримали ліцензії на цифрове мовлення з політичних мотивів.

Незважаючи на зміну влади і політики, виправити цю ситуацію так і не вдалося, оскільки нинішня влада не вжила належних заходів з надання таких ресурсів ліцензій. Як зазначила О. Большакова, для того, щоб врятувати місцеве мовлення, потрібно створити ще один мультиплекс там, де для цього є частотний ресурс.

У той же час, на її думку, Нацраді з телерадіомовлення необхідно створити нормативні документи з "порятунку" місцевих мовників для роз'яснення компаніям нюансів і принципів переходу на цифрове телебачення. При цьому вона додала, що  є кілька регіональних телекомпаній, які отримали ліцензію на цифрове мовлення, і їм вкрай складно оплачувати мовлення для "цифри" і "аналога" окремо.

На ці потреби, за словами експерта, регіональні телекомпанії віддають від 10% до 15% своїх витрат. У свою чергу, відповідальний секретар Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко уточнив, що всього в Україні налічується 147 місцевих мовників, з яких лише 36 мають ліцензії.

За його словами, на сьогоднішній день ще 13 подали заявки на конкурс. Однак, як пояснив чиновник, багато з решти просто і не хочуть здійснювати мовлення в цифровому форматі, яке передбачає передачу оригінального контенту 24 години на добу.

Зокрема, 32 компанії віщають лише 2-8 годин на добу, 24 компанії - від 10 до 20 годин на добу. А 36 компаній ретранслюють мовлення національних або супутникових компаній. Нагадаємо, з 1 вересня Україна повністю переходить на цифрове телебачення.

Аналогове мовлення буде відключено. У Києві та в Кіровоградській області ще в ніч з 31 липня на 1 серпня відключили аналогові сигнали 13 телеканалів, а в Кіровоградській області - 14 телеканалів.

Читайте АСН в Google News