Постраждали цивільні: в ООН вимагають нового розслідування Іловайської трагедії

09.08.2018, 15:35

Моніторингова місія ООН з прав людини незадоволена повнотою розслідування Іловайської трагедії. Про це на брифінгу заявила глава місії Фіона Фрейзер, повідомив "Лівий берег".

"По закінченню 4 років після подій під Іловайськом сторони конфлікту зробили обмежені кроки щодо розслідування повідомлень про порушення міжнародного права, прав людини і гуманітарного права. Особливо тих, які були вчинені щодо цивільного населення", - зазначила представник місії.

За її словами, зокрема, уряд України і Генеральна прокуратура приділяють недостатньо уваги порушенням, вчиненим українськими військовими в ході боїв. "Ми закликаємо уряд України провести швидке і ефективне розслідування", - додала Фрейзер.

Також вона повідомила, що співробітники місії ООН безпосередньо прибутку в Іловайськ і опитали близько 80 цивільних осіб, які повідомили про порушення. Згідно зі звітом ООН, в ході боїв за Іловайськ загинули 366 військових, були поранені 429, ще близько 300 були взяті в полон. Також загинули не менше 36 цивільних осіб і зруйновані 600 будинків.

Нагадаємо, документи, датовані серпнем 2014 року, свідчать, що на вірну загибель військових під Іловайськ відправило командування ЗСУ. Таку думку висловив журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook, опублікувавши копії шифрограм і наказів.

Читайте АСН в Google News