Блокували кортеж: екс-охоронець Януковича розповів як "хотіли вбити" його боса

16.07.2018, 11:13

Вже 21 лютого невідомими особами в Україні, напередодні підписання мирної угоди з опозицією, на кортеж четвертого президента Януковича було скоєно напад. Таку думку висловив колишній начальник служби безпеки четвертого президента Костянтин Кобзар в ході засідання суду в Києві, передав кореспондент ASN.

"20 числа мені надійшов дзвінок від Павленка - це був начальник служби безпеки президента України. Він повідомив, що на Майдані почалася стрілянина, і є жертви з обох сторін. Також він сказав, що велика кількість активістів Майдану рушили в терміновому порядку до Адміністрації президента. Я доповів про це президенту Януковичу - він був дуже здивований і сказав, що цього не повинно було статися, такого не повинно було бути", - повідомив свідок.

За його словами, крім того, був сигнал про те, що в'їзд до АПУ блокується. Була дана дезінформація і протестуючі покинули вхід на Банкову. Таким чином В. Янукович зміг в'їхати в будівлю.

"У той день, коли президент повинен був зустрітися з міністрами закордонних справ, з лідерами опозиції для обговорення мирної угоди, яка всім необхідна була, починається стрілянина на Майдані, починається блокування в'їзду президентського кортежу. Я це розцінюю, як спроби зірвати переговори і навіть вбити президента, адже там були озброєні люди", - підкреслив він.

Як пояснив К. Кобзар, до того в СБ президента постійно надходив сигнали про небезпеку, про блокування трас і спроби зупинити кортеж. Служба безпеки була зобов'язана реагувати на такі сигнали, заходи були посилені.

Однак уже 21 лютого 2014 року з'явилася інформація про організацію "блок-поста" біля резиденції в складі збройних бойовиків з вогнепальною зброєю. Незважаючи на обхідні шляхи, бойовики тоді зуміли вистежити кортеж, переслідували його і пізніше відкрили по ньому вогонь.

В результаті був понівечений автомобіль і один з офіцерів отримав незначні поранення. "Замах на кортеж президента, в якому їхав президент. Я це підтверджую - я їхав з ним в одному автомобілі", - додав він.

Нагадаємо, сьогодні, 16 липня в суді про держзраду Януковича дає покази свідок захисту - колишній начальник служби безпеки президента Костянтин Кобзар. З боку звинувачення на суді присутній прокурор Кравченко, тоді як Максим Крим в даний час відсутній.

Читайте АСН в Google News