НБУ втретє за рік підвищив облікову ставку

12.07.2018, 17:55

Національний банк України з 13 липня в черговий раз підвищує облікову ставку до 17,5% річних з 17%. Про це повідомляє прес-служба НБУ регулятора.

З 2 березня НБУ підвищив облікову ставку з 16 до 17 відсотків річних. Перед цим регулятор підвищував ставку в січні - до 16% річних, перед цим до 14,5% в грудні 2017 року, а ще раніше в жовтні 2017 року - з 12,5 до 13,5%.

Нагадаємо, економісти стверджують, що висока ставка Нацбанку, яка впливає на розмір відсотків на кредити, які видають банки бізнесу, робить самі ці кредити дуже невигідними, бізнес не може конкурувати з європейським в аспекті залучення фінансових ресурсів.

Минулого року прем'єр-міністра Володимир Гройсман розкритикував Національний банк України за відсутність політики здешевлення кредитів. Про це під час години запитань і відповідей до уряду заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає кореспондент ASN. "Уже відбувається зниження облікової ставки, але не так суттєво, як би нам хотілося", - сказав він. Будемо наполягати на тому, щоб ця робота була прискорена", - заявив він. Прем'єр нагадав, що Кабмін буде робити все, щоб прискорити цю роботу." Кабмін над цим працює ". Відтоді НБУ піднімав ставку не менш ніж п'ять разів.

Читайте АСН в Google News