Названо поживні речовини, які запобігають інсульту

06.06.2018, 14:50

Інсульт посідає третє місце в рейтингу причин смерті, а ще він може призвести до інвалідності. Причому небезпека ще й у тому, що за останній час інсульт дуже і дуже «помолодшав». Що служить його причиною? Діабет, високий рівень холестерину, гіпертонія, ожиріння і куріння. На жаль, у кожної третьої дорослої людини можна спостерігати принаймні один із цих станів.

Оскільки те, що ми «кладемо» в наші тіла, грає важливу роль, давайте розглянемо ті поживні речовини, які допоможуть вам цього ризику уникнути.

1. Жирні кислоти
Докозапентаєнова кислота (DPA) являє собою поліненасичену жирну кислоту, що міститься в рибі. Ви також можете приймати риб'ячий жир у вигляді добавок. Дослідження показують, що DPA покращує метаболізм жирів, сприяє росту клітин і зменшує запалення. Довголанцюгові жирні кислоти, такі як омега-3, зміцнюють не тільки серце, а й покращують функцію мозку. Іншими словами, омега-3 грають величезну роль у запобіганні інсульту. До інших джерел DPA належить яловичина трав'яної відгодівлі та морепродукти. До речі, пам'ятайте, що споживання алкоголю є бар'єром для абсорбції омега-3.

2. Какао
Чи любите ви чорний шоколад? В результаті 11-річного дослідження 21 тисячі осіб було встановлено, що люди, які їли 80 г чорного шоколаду на день, були менше схильні до інсульту. Однак не всі види шоколаду однакові. Якщо йдеться про ваше здоров'я, виберіть високоякісний чорний шоколад, який містить щонайменше 70% какао.

3. Клітковина
Фахівці рекомендують 38 г клітковини щодня для чоловіків і 25 г - для жінок. Виявляється, в середньому сучасна людина споживає не більше 16 г, і це дуже поганий показник. Клітковина - один із кращих продуктів для здорового серця. Вона знижує як кров'яний тиск, так і рівень холестерину - а це два основні чинники ризику розвитку інсульту. Крім того, клітковина добре насичує, а значить, вам не буде хотітися перекусити солоденьким. Джерела клітковини включають яблука, ячмінь, бобові, ягоди, морква, селера, цитрусові, горіхи, вівсянку і цільні зерна.

4. Калій
Калій має вирішальне значення для здоров'я серця і мозкової діяльності. Насправді, без калію наше серце не зможе битися, бо ця речовина потрібна для нервової комунікації. Робота серця залежить від мережі нервових клітин для зв'язку з мозком та іншими частинами тіла. Сто тисяч разів на добу (стільки ударів робить серце щодня) калій допомагає серцю ефективно розподіляти кров по всьому тілу. Калій також допомагає нашим м'язам рухатися і сприяє нормальній роботі нирок. Продукти з калієм - це авокадо, банани, нежирний йогурт, гарбуз, солодка картопля і чистий апельсиновий сік.

5. Фолієва кислота

Фолієва кислота допомагає зруйнувати амінокислоту гомоцистеїн. Якщо в організмі занадто багато гомоцистеїну, це може викликати інсульт. Жінки, які приймають не менше 500 мкг фолієвої кислоти на день, удвічі знижують ризик розвитку високого кров'яного тиску. Ця кислота міститься в авокадо, броколі і брюссельській капусті, а також у сушених бобових, горіхах, горосі, шпинаті і бадиллі ріпи.

Читайте АСН в Google News