Розвідка Іспанії заявила про втручання Кремля в каталонську кризу

22.05.2018, 22:50

Іспанський національний криптологічний центр стверджує, що «російські інститути» намагалися вплинути на ситуацію в Каталонії під час політичної кризи минулого року, коли 1 жовтня було проведено незаконний референдум про незалежність.

«Здається доведена наявність активістів, підтримуваних російськими інститутами, в медійному висвітленні конфлікту через ситуацію, що виникла в Каталонії протягом 2017 року внаслідок ухилення від конституційної законності певних каталонських автономних інститутів», - значиться в доповіді Центру «Про кіберзагрози і тенденції». Конкретні докази при цьому не наводяться.

Автори документа вважають, що Іспанія разом з іншими країнами стала жертвою «кібервійни». «У більшості випадків жертвами були демократичні інститути або політичні партії в багатьох країнах світу, включаючи Іспанію», - йдеться в документі. У той же час автори документа пишуть, що ці спроби «вплинути на громадську думку» у багатьох випадках підтримувалися державами».

«Стало ясно, що ... публікація інформації або інтоксикація засобів інформації або соціальних мереж масово і цілеспрямовано використовувалися представниками державних структур з метою дестабілізувати інші держави і поляризувати цивільне населення», - йдеться в документі.

Читайте АСН в Google News