Бразильський горіх: користь і шкода ситного плоду

07.05.2021, 18:58

Бразильський горіх - плід дерева бертолетії, зростає в Бразилії, Перу, Болівії, Венесуелі, Колумбії. Бразильський горіх вважається цінним плодом через своїх корисних властивостей.

Користь бразильського горіха
Найбільший горіх у світі, а саме таким є плід бертолетії, володіє високою калорійністю - 682 кілокалорії на 100 грам. Багатий цей горіх мікроелементами, вітамінами групи В, вітаміном А, Е, РР, амінокислотами, клітковиною, білком, флавоноїдами.

У бразильському горіху міститься велика кількість селену - елемента, який сприяє профілактиці онкологічних захворювань грудей, передміхурової залози, кишечника і легень.

Пара бразильських горіхів на день здатні заповнити добову норму селену.

У плодах бертолетії міститься велика кількість жирів. В основному це ненасичені жирні кислоти, які сприяють очищенню крові від холестерину.

Очищені бразильські горіхи потрібно зберігати в закритому контейнері, щоб вони не всотали в себе сторонні запахи, в холодному місці. Корисно їсти бразильські горіхи тим, хто страждає на хвороби щитовидної залози, серцево-судинної системи, атеросклероз і катаракту. Плоди горіха містять велику кількість корисних речовин, які сприяють кращому метаболізму, допомагають боротися з хронічною втомою, нормалізують рівень цукру в крові.

Бразильські горіхи додають у морозиво, шоколад, випічку. Також їх включають до складу салатів, других страв, закусок.
Завдяки високому вмісту вітаміну Е масло бразильського горіха використовують у косметології. На його основі готують антивікові креми, лосьйони, а також косметичні засоби для догляду за шкірою голови і волоссям. Досить часто збагачують маслом горіха косметичну продукцію самостійно, в домашніх умовах.

Бразильські горіхи використовують для лікування чоловічого безпліддя і поліпшення репродуктивної функції у жінок. Для цього потрібно ввести в щоденний раціон один плід.

Масло бразильського горіха використовують не тільки для догляду, але і для лікування шкіри. Оскільки воно добре зволожує і загоює шкірні покриви, його застосовують для обробки опіків, ран і виразок.

Шкода від бразильського горіха
У бразильських горіхах міститься невелика кількість радіоактивної речовини радію. Тому, щоб не заподіяти шкоди здоров'ю, не слід вживати в їжу більше двох плодів на добу.

У людей, чий організм схильний до алергічних реакцій, бразильський горіх може викликати їх прояв. Швидше за все, алергія виявиться у тих, хто не переносить кеш'ю, арахіс, фісташки і манго.

Читайте АСН в Google News