Допомога малозабезпеченим сім'ям та батькам-одинакам: все про пільги і виплати в 2018 році

16.03.2018, 09:30

Протягом декількох останніх місяців в системі соціальних виплат відбулися деякі зміни, проте знають про них далеко не всі пільгові категорії. Стабільною залишається хіба що компенсація на народження дитини - становить 41 280 гривень, ділиться на кілька етапів, і не залежить від кількості дітей в сім'ї.

Як оформити виплати?

Спочатку потрібно подати пакет документів до соціальних служб. За 2-3 місяці батьками виплачують до 10 000 гривень щомісяця, потім - по 860 гривень. Якщо виховуєте дитину самостійно, вирушайте до територіального органу Управління по соціальному захисту, візьміть з собою паспорт громадянина України; свідоцтво про народження дитини та його копію, а також заповнену на місці заяву встановленого зразка.

Оформіть банківську картку, на яку будуть перераховуватися гроші, і залиште соціальному працівнику її реквізити.

Допомога матерям-одиначкам

Ви можете претендувати на підтримку держави в тому випадку, якщо на одного члена сім'ї припадає сума, яка не дотягує до прожиткового мінімуму (1700 гривень). Обчислити суму можна виходячи з з різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку та загальним прибутком сім'ї.

Діти до 6-річного віку отримують 1492 грн, від 6 до 18 років - 1860 грн, від повноліття і до 23 років - 1762 грн. Але якщо вони навчаються на бюджеті, тоді держава виплати призупиняє.

Допомога на дітей, які народилися на тимчасово окупованих територіях

Йдеться в першу чергу про народжених в Криму, а також на територіях, окупованих «ЛНР» і «ДНР». Опікуни повинні звернутися до органу соціального захисту за місцем їх поточної реєстрації в Україні.

Документи не матимуть юридичної сили, поки стоїть штамп реєстрації «ДНР», тому поспішайте переоформити все за правилами.

Допомога малозабезпеченим сім'ям

Під закон підпадають сім'ї з сукупним доходом нижче встановленого прожиткового мінімуму, враховується майновий стан сім'ї, зайнятість і так далі.

Гарантований мінімум на 2018 рік для розрахунку допомоги наступний:

    - для працездатних осіб - 370,02 грн;

    - для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 1 373 грн;

    - для дітей до 6 років - 1268,20 грн;

    - для дітей від 6 до 18 років - 1 581 грн;

    - для дітей від 18 до 23 років (за умови навчання) - 1497,7 грн.

Читайте АСН в Google News