В Держпродспоживслужбі спрогнозували, коли епідемія африканської чуми піде на спад

20.02.2018, 11:54

Кількість захворювань на африканську чуму знизиться на 30-40% в 2018 році в домашньому секторі. Про це на прес-конференції заявив голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, передає кореспондент ASN.

"Ми бачимо суттєву динаміку щодо збільшення кількості захворювань на африканську чуму в 2016 році. Але вже в 2017 році, як у першій половині року, так і в другій, ми бачили істотне зменшення кількості захворювань серед домашніх свиней. В результаті моніторингу, полювання, взяття проб , ми виявляємо випадки в дикій фауні. І статистка показує плюс 31 випадок у другому півріччі 2017 року. Але фактично, якщо говорити з точки зору ефективності боротьби з чумою, це плюс. Чим швидше виявляється вірус, тим ефективніше ми попереджаємо появу вірусу серед домашніх тварин", - заявив він.

З його слів, минулого року в січні було зафіксовано 21 випадок захворювання. І всі випадки були зафіксовані серед домашніх свиней. То в цьому році, в січні, зафіксовано 18 випадків, з них тільки 10 - у домашньому секторі, а 8 - серед диких свиней.

"Тобто ми фактично вдвічі зменшили кількість випадків африканської чуми в домашньому секторі свиней", - сказав він. За його оцінками, в поточному році мінімум на 30-40% буде зменшено кількість випадків захворювань на африканську чуму в домашньому секторі свиней, що безпосередньо матиме позитивний економічний ефект.

Читайте АСН в Google News