Пенсійна реформа вже знизила розмір виплат на третину - економіст

02.02.2018, 13:56

У результаті пенсійної реформи розмір виплат новим пенсіонерам скоротився на третину. Таку думку висловив економічний експерт Всеволод Степанюк у коментарі кореспонденту ASN.

"Пенсії вже знижені з жовтня місяця, оскільки реформа передбачає зниження пенсій на 30%. Якщо раніше 1 рік стажу оцінювався за коефіцієнтом 1,35%, то тепер він дорівнює 1%. Більше того, за коефіцієнтом 1% були осучаснені пенсії, хоча це незаконно, оскільки ці люди заробляли пенсії при коефіцієнті 1,35%", - зазначив економіст.

За його словами, крім того, скорочується і база пенсії: якщо в попередньому законі враховувалася середня зарплата по країні за останній рік, то зараз діє норма в два роки. При нинішньому рівні інфляції це істотно впливає на розмір пенсії. З 2019 року база буде враховувати показник середньої зарплати і зовсім за три роки.

"Логічно було б розраховувати пенсію на поточний рік виходу людини на пенсію, а не брати відразу кілька років. Такий принцип значно знижує пенсію, тому що з такою інфляцією, з такою зміною зарплат, як в Україні, це дещо несправедливо", - пояснив економіст. Нагадаємо, міністр соціальної політики заявив, що в найближчі 10 років не буде необхідності в підвищенні пенсійного віку. Через 10 років така проблема теоретично може виникнути.

Читайте АСН в Google News