Названа причина загадкового руху зірок в Чумацькому Шляху

30.01.2022, 13:00

Міжнародна група астрономів з Великої Британії і Німеччини знайшла пояснення незвичайного руху зірок в NGC 3201 — кульовому скупченні в сузір'ї Паруса. Згідно з висновками вчених, в скупченні знаходиться чорна діра, масою в чотири Світила.

Як повідомляють вчені, це перше спостереження неактивної чорної діри, що не поглинає матерію, але впливає на сусідні об'єкти гравітаційним полем. Про це передає видання Science Alert.

Кульове скупчення NGC 3201 знаходиться віддалена від нашої планети на відстані 16 300 світлових років. Вік його становить приблизно 12 млрд років, що говорить про те, що воно з'явилося в період формування Чумацького Шляху. NGC 3201 обертається навколо центру галактики в напрямку, який протилежний руху інших зірок, туманностей та інших об'єктів. Це може пояснюватися позагалактичним походженням кульового скупчення, яке було потім притягнуто гравітацією Чумацького Шляху. Дивний рух зірок було помічено завдяки Very Large Telescope — комплексу телескопів, який знаходиться на горі Серро Паранал в Чилі.

Читайте АСН в Google News