Поки будували - застарів. ЗСУ відмовилися від ракетного крейсера "Україна"

22.12.2017, 15:32

Військово-Морським Силам України не потрібен ракетний крейсер "Україна", повідомляється на сайті ДК "Укроборонпром". За даними компанії, Міноборони офіційним листом повідомило її, що добудовувати крейсер недоцільно - він безнадійно застарів і немає необхідності утримувати крейсер на балансі ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

Ще раніше військове командування України повідомляло, що на крейсері 80% озброєння - російського виробництва, воно проектувалося під зразки навігаційного обладнання та стрілецького озброєння, які в Україні не виробляються. Також, щоб забезпечити розгортання діяльності ракетного крейсера, потрібно 3-4 кораблі класу фрегат або есмінець, яких в Україні немає. Ще одна проблема - відсутність інфраструктури базування такого великого корабля і його флоту.

Тепер Кабінет міністрів повинен ухвалити остаточне рішення: потрібен Україні крейсер чи ні. Якщо так - то "Укроборонпром" добудує його. Якщо ні, то корабель або продадуть, або шукатимуть гроші на його підтримку на плаву біля причалу. Раніше експерти вказували, що озброєння на крейсері - застаріло, а без зброї він нікому не потрібен.


Нагадаємо, що з лютого 2015 року держава не дає грошей на витрати ДП "Миколаївський суднобудівний завод" для утримання ракетного крейсера "Україна". Уже накопичився борг у 61100000 грн. Сам крейсер спустили на воду 27 років тому. Будівництво "заморожено" на стадії готовності на 95%. 

Миколаївський суднобудівний завод 3 роки підтримує крейсер на плаву, адже якщо не обслуговувати його технічно, це призведе до руйнування енергетичних вузлів, елементів обладнання, екологічного забруднення акваторії річок Буг і Інгул. "Укроборонпром" направив на розгляд Кабінету Міністрів України проект щодо врегулювання проблеми, а також - звернувся до секретаря Ради національної оборони і безпеки України Олександра Турчинова з проханням про допомогу.

Читайте АСН в Google News