counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Чи потрібно зберігати правоохоронну функцію митниці?


Про важливість збереження правоохоронної функції митниці для держави

Курс на ліквідацію митниці в Україні продовжать втілювати руками МВФ. Пункти про об'єднання податкової та митниці в одну юридичну особу з'явилися в тексті останнього оновленого Меморандуму з Фондом. Наскільки мені відомо, ці пропозиції були ініційовані самою фіскальною службою і видаються міжнародним кредиторам за «вирішальний» фактор, який нібито допоможе українській стороні краще адмініструвати податки. Фактично заради 1$ млрд підписанти Меморандуму висловили готовність остаточно розвалити українську митницю. Орган, який забезпечив надходження до бюджету понад $9 млрд в 2016 році. А хто в такому разі виконуватиме правоохоронну функцію - залишається під питанням. Адже митна служба України - це не тільки збір платежів, як видається більшості нинішніх можновладців, це і контроль транспорту, і боротьба з контрабандою, і багато інших функцій, які просто вимруть разом із ліквідацією митниці, а також перетворенням її на «сервісну службу».

Правоохоронна функція

«Сервісна служба» - це вигадка тих же авторів, що свого часу придумали Міністерство доходів і зборів. Якщо ми згадаємо, що "Мінздох" створювалося з метою акумуляції влади і ресурсів в одних руках, то сьогодні цей курс триває - знищити митницю, щоб викинути цей ресурс з політичних домовленостей.

Всі товари і транспортні засоби підлягають митному контролю - це слова з Митного кодексу. Яким буде цей контроль: тотальним або навпаки необов'язковим, залежить від ступеня розвитку, на якому перебуває митна система держави на певному етапі.

У розвинених європейських країнах ви, безумовно, не зустрінете митних інспекторів, які вас будуть «зупиняти» в аеропорту і, висловлюючись коректно, «піддавати поглибленому митному огляду». Там контроль більш аналітичний. У США ж проходження контролю в аеропорту якраз не найпростіше - абсолютно всі заповнюють декларацію, просто в залі працюють службові собаки, проте з урахуванням наявної інформації інспектори можуть запросити з багажем для більш ретельного контролю.

Правоохоронна функція митниці в Україні вже кілька років невпинно деградує. Простий приклад, не так давно я писав про канал поставки гашишу через територію України. Відсутність реакції з боку ДФС на ці факти свідчить, зокрема, про інституційну неготовність фіскальної служби відповідати на такі виклики.

Крім того, до закону про оперативно-розшукову діяльність свого часу була внесена норма, що дозволяє проводити ОРД підрозділами Держмитслужби по боротьбі з контрабандою. Ця норма на сьогодні мертва - ОРД є тільки у податкової міліції. Та й це протиприродно - боротися з контрабандою наркотиків і зброї підрозділами податкового напряму. Абсурд!

Якщо взяти кримінальні справи про контрабанду, зокрема і наркотиків, то з 100 проваджень, порушених ДФС, тільки 1 закінчується обвинувальним вироком. Що стосується адміністративних справ, то тенденція така, що чим вище вартість предмета правопорушення, тим вища ймовірність того, що порушник не понесе покарання.

Можна спостерігати, що суміжні служби, наприклад Служба безпеки України, досить часто затримують наркотичні засоби та інші предмети контрабанди. І їхня робота в цьому напрямі набагато ефективніша. Хоча у митниці свого часу були всі ресурси для результативного відстеження наркотрафіку: це і обмін інформацією в рамках правоохоронної комп'ютерної мережі CEN, Інтерполу, а також інформаційної системи Balkan-Info, яка включає відомості про переміщення наркотиків по «Шовковому шляху». Однак я не впевнений, що сьогодні навіть ці ресурси ефективно використовуються.

Крім того, зберігається тенденція до збільшення навантаження митниці за невластивими функціями: листування з громадянами та іншими департаментами, формування та аналіз звітності (а це якраз можна робити, маючи необхідні програмні комплекси, а не вручну, як це робиться зараз).

Замість того, щоб аналізувати оперативну обстановку і розкривати масштабні схеми незаконного переміщення товарів, працівники правоохоронного митного блоку ДФС по суті відтворюють бюрократію. Але це не тому, що такі-сякі працівники - система хвора!

Внаслідок об'єднання податкової та митниці під егідою ДФС правоохоронна функція митниці атрофувалася, а кадровий потенціал був втрачений. Звичайно, це все відбувається з відома і за повного потурання керівництва фіскальної служби. А можливо, і за безпосередньою вказівкою.

«Діряві» кордони

Те ж саме можна сказати про контрабанду лісу, бурштину, товарів широкого вжитку. Сьогодні питання облаштування кордонів України дуже важливе для збереження і якісного виконання правоохоронної функції митниці. Починаючи з технічного забезпечення пунктів пропуску та закінчуючи питанням демаркації кордонів. 

Адже сьогодні товари переміщуються з порушенням митних правил  «зеленим кордоном» не тільки на східному напрямі, а й на кордоні з ЄС. Особливо сигарети. Щодо вивезення українських природних ресурсів, то це питання безпосередньо пов'язане з корумпованістю працівників митниці і силовиків, які покривають їх. Протидіяти контрабанді взагалі треба нерозривно з подоланням корупціогенних чинників.

Досить гостро стоїть і питання обміну інформацією про переміщувані через кордон товари між митницями Українита інших держав. Особливо це стосується кордону з країнами ЄС, оскільки звідти незаконно ввозяться товари з високою доданою вартістю. Тим більше що впровадження такого обміну передбачено Угодою про Асоціацію з ЄС. Однак судячи з того, як просувається хоча б процес приєднання до загальної транзитної процедури з ЄС, можна зробити висновок: для керівництва ДФС це питання не профільне і не першорядне.

Майбутнє правоохоронного блоку

По-перше, потрібні організаційні та структурні зміни. Я вже говорив про необхідність структурної автономії митної складової. Уявіть собі, що формується оперативний захід з протидії порушенню митних правил. Поки наказ на відрядження узгоджується усіма департаментами (навіть непрофільними, які взагалі жодного стосунку не мають до митної справи), потенційні порушники і їхні спільники вже в курсі всіх ініціатив і замітають сліди.

Крім того, має бути функціональна автономія й управлінська вертикаль: правоохоронні підрозділи на місцях - департамент - курирує заступник голови ДФС.

По-друге, правовий статус працівників підрозділів по боротьбі з контрабандою. Дуже важко протидіяти порушникам, коли у тебе правовий статус трохи вище, ніж ніякий. Я вважаю, що це штучно створена ситуація, щоб посилити інші підрозділи фіскальної служби. Крім того, не використовується колосальний ресурс, наданий законом про оперативно-розшукову діяльність.

Третє - кадрове наповнення. Знову повертаємося до питання мотивації співробітників. Тільки в порівнянні з інспектором, який здійснює митний контроль, працівник правоохоронного блоку ще має бути готовий застосувати фізичну силу, спецзасоби, а іноді й зброю. І протистояти не тільки корупційним спокусам, а й психологічному і фізичному тиску з боку криміналітету.

Четверте - матеріальні ресурси. Без грошей всі розмови про будь-яку реформу митної системи України залишаться порожніми. Нам потрібна цілковита модернізація. Адже митниця, по суті, створювалася в середині-кінці 90-х років і підтримувалася всі ці роки на плаву. Але особливих вливань з бюджету майже не було (100 млн грн в 2012 році і в переддень Євро-2012). Виручала міжнародна технічна допомога і якісь точкові інфраструктурні проекти.

За цей час занепало навіть те, що було: наприклад, з 300 кінологічних команд залишилося тільки 100.

Президент нещодавно сказав, що в службі фіскальних розслідувань повинні працювати не накачані хлопці, а «ботани» в білих комірцях. Що стосовно правоохоронного блоку митниці, я б сказав, що все має будуватися на аналітиці - це безумовно. Але накачані хлопці потрібні не менше. Контрабандисти - це теж, знаєте, не завжди хлопчики в костюмах з краватками. А з урахуванням сьогоднішньої криміногенної ситуації і наявності бойової зброї на руках, ми повинні кардинально по-іншому подивитися на функції митниці. У митній службі США, наприклад, у кожного аналітика при собі пістолет, а також збройовий стенд у робочому кабінеті на кілька людей.

У роботу правоохоронного блоку митниці України потрібно вдихнути нове життя. Звичайно, це не буде можливо без кадрових перестановок. Потрібен керівник, який зможе надихнути колектив, заручитися їхньою підтримкою, зуміти вибудувати зовнішні комунікації. Але однією зміною табличок на кабінеті теж не обійтися. Має бути по-іншому вибудувана система взаємодії з правоохоронними органами, зокрема зі Службою безпеки. Крім того, є колосальний ресурс обміну інформацією з міжнародними організаціями, а також із правоохоронними структурами США: DEA, ICE, CBP тощо. Тільки в комплексі всі ці заходи дадуть результат.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 90



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
Білий приворот від зрад
Білий приворот від зрад
Набути гармонію в особистому житті може кожен Захистити свою сім'ю від зрад допоможе білий приворот
більше матеріалів


/-0,2767231464386-/ /-pc-/
Top