counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов

Складнощі відносин Мінфіну і ГФС, або Як не виконувати KPI


У вересні минулого року міністр фінансів Данилюк затвердив і відправив для виконання голові ДФС Насірову ключові показники ефективності (KPI) для ДФС.

Очевидно, що результатами реформи ДФС мали бути реальні позитивні зміни, які повинні відбиватися в максимально об'єктивних показниках, доступних для громадського контролю.

Одна справа читати заголовки прес-релізів на сайті ДФС, а інша - володіти інформацією про реальність ситуації, в якій перебуває митниця.

Як відомо, Міністерство фінансів є органом, відповідальним за формування митної політики, координацію проведених митних реформ, і до того ж має обов'язки з нормативно-правового регулювання митного спрямування і володіє, зокрема, кадровими повноваженнями.

Так ось, виявляється, що навіть Мінфін, як безпосередній куратор ДФС, не бачить повної картини того, що там відбувається. Одна з причин до банальності проста: ДФС звітує вибірково і показує те, що їм вигідно. Про це заявив Міністр фінансів Данилюк в одному зі своїх останніх інтерв'ю.

Що стосується показників ефективності, то головним KPI по митниці завжди вважалося виконання встановлених Мінфіном і доведених ДФС індикативних показників. Виконано або не виконано місячний план митних платежів - головний критерій оцінки роботи того чи іншого начальника митниці.

Те, що це, м'яко кажучи, необ'єктивний показник оцінки - це один бік медалі. Інший і більш непривабливий бік - це те, що з виконанням планових показників пов'язані нескінченні маніпуляції про так звану «успішність реформ» митниці.

Міф, який постійно нав'язується громадськості керівництвом ДФС: виконання (перевиконання) планових показників - це наслідок детінізації економіки, перекриття сірих схем, «відбілювання» імпортерів тощо.

Тому те, що Мінфіном як органом, що відповідає за координацію митних реформ, були визначені і доведені для ДФС ключові показники ефективності (KPI), не пов'язані з виконанням планів за платежами, - це правильний крок.

Що стосується митниці, то фактично встановлені тільки три ключові показники: з ефективності системи ризиків; часу митного оформлення і відсоткових співвідношень митних оглядів.

З одного боку, названі показники не зможуть скласти картину системності змін, а саме до висновку про відсутність системних змін на митниці недавно дійшов міністр фінансів Данилюк.

З іншого боку, сам факт встановлення KPI допоможе змусити, по суті, інертне митне керівництво ДФС хоч якимось чином контролювати митниці, які, ні для кого не секрет, є питомими князівствами.

«Митна децентралізація», знищення вертикалі влади, деградація службової дисципліни і нівелювання етики - це одне з «досягнень» керівництва вже відстороненого Насірова.

Повертаючись до показників ефективності. Наприклад, на 2017 рік Мінфіном для ДФС було встановлено такий KPI, як результативність використання АСАУР (автоматизованої системи аналізу та управління ризиками) не менше 4%.

Це означає, що в 4 зі 100 митних деклараціях, за якими спрацювала АСАУР, мають бути фактично виявлені порушення. Якщо АСАУР виявляє порушення в менше ніж 4% від загальної кількості декларацій, це означає, що система ризиків працює неефективно.

Безперечно, встановлення відсотка правильних сигналів від АСАУР сприятиме розробці високоякісних профілів ризику та вдосконаленню системи аналізу ризиків.

Так само, як встановлення і відповідний контроль виконання таких показників, як граничний час митного оформлення в режимах імпорту, експорту, транзиту; відстокова кількість оглядів, ініційованих митницею тощо, сприятиме оперативності митного контролю та оформлення.

Але вже більше 5 місяців (KPI були доведені ДФС наприкінці вересня з дорученням щомісячного звіту) ДФС не поспішає відзвітувати Мінфіну про результати їх виконання, про що навіть міністр Данилюк поскаржився журналістам.

Очевидно, неподання звіту пов'язане з тим, що позитивного результату за встановленими показниками у ДФС немає, тому краще продовжувати ігнорувати замість того, щоб показати непривабливу картину.

Але в цій історії з KPI напрошуються інші висновки: керівництво ДФС відкрито ігнорує доручення свого куратора - Міністерства фінансів. А «беззубий» Мінфін фактично не здатний виконувати свої функції і обов'язки щодо формування митної політики, координації митного спрямування, реалізовувати свої кадрові повноваження, не кажучи вже про те, як у таких «складних взаєминах» здійснювати нормативно-правове регулювання митної справи.

Залишається тільки чекати «дива» і сподіватися, що системні зміни на митниці відбудуться...

P.S. Сподіваємось, що у Данилюка складуться відносини з новим «старим» в.о. і громадськість все-таки дізнається, наскільки виконані ключові показники ефективності ДФС по митниці, встановлені Мінфіном.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 43



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
більше матеріалів


/-0,37522602081299-/ /-pc-/
Top