counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Як під носом у ДФС в Україні утворюється новий міжнародний канал наркотрафіку


Ще минулого року я звернув увагу на затримання великої партії наркотиків російськими митниками. 16 грудня 2016 року у пункті пропуску «Нові Юрковичі» російська митниця вилучила у громадянина України понад 100 кілограм гашишу. Примітно, що цю досить велику партію гашишу змогли безперешкодно вивезти з території України, а затримали контрабандистів вже по інший бік кордону. А ось зовсім недавно з'явилася інформація про затримання вже польськими прикордонниками 250 кілограмів гашишу, який, правда, тільки намагалися провезти через українсько-польський кордон наші співгромадяни на люксових авто.

Останні затримання і кількість наркотиків, які намагаються перевезти як в Україні, так і вивезти з нашої території, а також їхнє походження, говорить про те, що просто під носом у Держфіскальної служби «намалювався» міжнародний канал контрабанди гашишу.

Але про все по порядку. Отже, якщо подивитися на тенденції в світі, про які не хоче знати ДФС, яка є сервісною службою і взагалі-то наповнює бюджет, я б відзначив кілька з них. Перша - це зміни в структурі ринку наркоторгівлі в світі.

Зміни в структурі наркоторгівлі в світі

На цьому зупинюся більш детально і зазначу, що більшість даних на цю тему є у відкритих джерелах. Так, в жовтні 2016 року Управління ООН по боротьбі з наркотиками (UNODC) опублікувало доповідь «Огляд виробництва опіуму в Афганістані», згідно з якою в 2016 році в порівнянні з 2015 р. виробництво опіуму в Афганістані зросло в півтора разу. У 2016 році було вироблено 4,8 тис. тонн опіуму (в 2015 р. - 3,3 тис. т).

Згідно зі Всесвітньою доповіддю про наркотики 2016 р., за останні роки спостерігається зростання споживання героїну в Північній Америці і Африці. Причому цікава деталь - зростання споживання героїну в Північній Америці з Афганістаном пов'язане досить опосередковано.

Річ у тім, що деякі штати США легалізували вживання марихуани, тим самим сильно похитнувши прибуток мексиканських наркокартелів, які контролювали кінцеву доставку марихуани і колумбійського кокаїну в США. Саме мексиканські наркосиндикати активно витісняють колумбійські та домініканські картелі з США.

«Мексиканці» дуже швидко переорієнтувалися з контрабанди марихуани на поставку в США інших видів наркотиків, таких як, наприклад, героїн і метамфетамін. З чим сьогодні продовжують боротися правоохоронці Мексики і США. Маючи свої плантації і нарколабораторії, мексиканські наркокартелі довели чистоту героїну до 90%, за що той отримав назву «білий героїн», на відміну від 40-відсоткового афганського, так званого «чорного». При цьому збільшення пропозиції обвалило ціну на «чорному ринку» США з 200 до 80 доларів за грам. Управління по боротьбі з наркотиками США в своїй доповіді «DEA: 2015 National Drug Threat Assessment Summary» говорить про те, що азіатський героїн коштує близько 95 доларів за грам, в той час як мексиканський - приблизно 63 долари.

Крім того, жодна транснаціональна наркоорганізація не може змагатися з мексиканськими наркокартелями в плані логістичного ланцюжка. У США орудують близько 33 тисяч вуличних банд загальною чисельністю до 1,4 мільйона учасників. Банди являють собою нижчу ланку наркоторгівлі для великих наркокартелів, і знову ж таки переважно мексиканських. Таким чином мексиканський і американський героїн поступово витіснив азіатський.

Також слід зазначити, що ринок США характеризується споживанням саме кокаїну як наркотику для багатих і успішних. Обсяги споживання кокаїну в США оцінюють приблизно в 900 тонн щорічно. Однак, крім кокаїнозалежних і тих, хто вживаює марихуану, в Америці є ще одна категорія громадян - це ті, що «сидять» на болезаспокійливих, зокрема оксиконтині. Саме цю категорію мексиканський наркокартель вибрав своєю, скажімо так, цільовою аудиторією. Замість таблетки оксиконтину за 30 доларів їм пропонується доза героїну за 5 «баксів». При тому, що правоохоронними органами США щорічно затримується близько 5 тонн героїну, тенденція зростання споживання зберігається.

З приводу контрабанди героїну, до речі, за результатами роботи ДФС у цьому напрямі не видно затримань, при цьому «шовковий шлях», я підозрюю, нікуди не подівся. Втративши ринок США, афганські наркосиндикати показують стабільно високі обсяги нелегального експорту опіатів.

Щодо кокаїну Всесвітня доповідь про наркотики 2016 року говорить про збільшення площ на 10% і збільшення споживання. Переважно країнами Азії та ближнім Сходом. Таке переорієнтування, швидше за все, пов'язано з розвитком китайського ринку і великих транспортних хабів на Близькому Сході, через які кокаїн вже розходиться в інші країни.

Це, до речі, підтверджується і нашими, хоч і мізерними, затриманнями.

Сукупність декількох факторів, а саме: втрата афганцями колишніх позицій на американському ринку, одночасно збільшення обсягів поставок афганського героїну на зовнішні ринки - сприятиме зміні конфігурації поставок в європейські країни.

Для України це тривожний сигнал, оскільки знищення інфраструктури пунктів пропуску на сході України, а також невиразні результати боротьби з наркотрафіком героїну (жодного затримання за 2016 рік) з боку Фіскальної служби наводить на думку про те, що наша країна збереже статус транзитної території для "шовкового шляху".

Фактор два - марокканський гашиш

«Марокканці», крім того, що мають свої «традиційні» ринки збуту (Іспанія, Нідерланди, Німеччина), намагаються відчайдушно увірватися на нові ринки, зокрема Росії. Про це свідчать великі затримання в 2015 році: естонської митницею - 782 кг, а також серія затримань російськими митниками, найбільше з яких - 819 кг гашишу; в 2016 році на кордоні Естонії і Росії затримано чоловіка, який намагався перевезти 360 кг гашишу.

Крім того, в 2015 році в Росії правоохоронці затримали п'ятьох українців за звинуваченням в оптових поставках гашишу з Марокко через країни ЄС і Україну в Московський регіон. Затримання нашого співвітчизника російською митницею 16 грудня 2016 року в «Нових Юрковичах» зі 100 кг гашишу, про які я вже говорив, також є частиною цього логістичного ланцюжка. А тепер польські прикордонники в пункті пропуску на кордоні з Україною виявляють 250 кілограм гашишу.

Звідси можна зробити висновок про те, що працює контрабандний канал, відносно недавній. Гашиш із Марокко ввозиться в Іспанію, а звідти майже безперешкодно до українсько-польського кордону.

Швидше за все ДФС не переймалася такими серйозними питаннями, оскільки є справи і «важливіші», наприклад, затримання товарів народного споживання, якими так пишається фіскальна служба.

Український шлях

Транзит наркотиків через українську територію - це не міф і не жарти, а дуже серйозне питання. Слід також зазначити, що контрабанда наркотиків має характер як транзитного переміщення, так і з метою реалізації і споживання вже в Україні. На превеликий жаль, за останні роки Україна набула ознак країни-споживача наркотиків. При цьому відбувається так звана «європеїзація» асортименту наркотиків - популяризація амфетамінів, ЛСД, кокаїну тощо.

На жаль, не пригадую жодного затримання гашишу українськими митниками за останній час. Якщо підсумувати результати роботи ДФС у цьому напрямі, то ми побачимо, що за весь 2016 рік по суті було виявлено 12 кг кокаїну і 50 кг канабісу. Що - мізер у масштабах ринку.

У правоохоронців є негласна арифметика - органи при нормальній роботі здатні затримати лише 10% від обсягів поставки наркотиків. Цим же показником вимірюються і обсяги ринку в усьому світі. Я сумніваюся, що 12 кг кокаїну і 50 кг канабісу це ті самі 10% від українського наркотрафіку. Більше схоже на яскраві спалахи роботи митників-ентузіастів.

Однак Фіскальна служба до цієї ситуації ставиться особливо спокійно: правоохоронний блок митниці навіть у тому вигляді, в якому він був у Держмитслужбі, нині не існує. Фахівців немає, кінологічний напрямок у занепаді, обмін інформацією з міжнародними організаціями відсутній.

Не пригадаю і слушних пропозицій для вирішення цієї проблеми від профільних керівників департаментів, ні тим більше - від керівництва ДФС, або від народних депутатів, які регулярно "стурбовані" ситуацією на митниці.

У мене є зустрічна пропозиція: якщо вже Сполучені Штати Америки відіграють вагому роль у всьому світі і в Україні зокрема, а фахівці СЗР були в нашій країні, вивчаючи стан справ, невже не можна було підняти питання про інформаційне співробітництво?! У багатьох органів (DEA, CBP, ICE, FBI) ​​є масиви інформації, які могли б допомогти в розкритті тих чи інших схем. Якщо добре попросити, і американські колеги будуть впевнені, що ця інформація потрапить в надійні руки, це суттєво могло б допомогти у боротьбі з наркотрафіком через українську територію. У цьому зацікавлені всі сторони.

Боротися з наркотрафіком через територію України можна і потрібно. Перекрити канал контрабанди наркотиків можна лише збільшивши витрати наркокартелю. Для цього митниця і правоохоронні органи повинні працювати більш ефективно: регулярно затримувати вантажі, вилучати і знищувати наркотики, створювати умови, невигідні для контрабандистів, в такому випадку вони почнуть шукати інші маршрути для транзиту.

Бездіяльність ДФС і деградація правоохоронної функції митниці в перспективі може призвести до плачевних наслідків. До того, що наркокартелі розглядатимуть нашу країну (а може, вже розглядають) як територію з ліберальним для провезення наркотиків режимом. Треба використовувати транзитний потенціал нашої країни для перевезення легальних вантажів, а не створювати сприятливі умови для транзиту наркотиків. З таким підходом Україні точно ніколи не стати частиною європейської спільноти.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 103



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
більше матеріалів


/-0,18464112281799-/ /-pc-/
Top