counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Едуард Курганський

Україні потрібна повноцінна податкова реформа

11:02, 22.11.2016

Україні потрібна повноцінна податкова реформа

Я не можу похвалитися великими статками, корупційними чи олігархічними зв’язками, але, як приватний підприємець, я розумію, що подальшому зростанню особисто моєї компанії заважають декілька речей: по-перше, падіння купівельної спроможності, по-друге, дорогі фінансові ресурси, а по-третє, великі внутрішні витрати, зокрема на "оптимізацію", простіше кажучи, на ведення бізнесу в умовах, коли з різних причин бізнес змушений подрібнювати себе на окремі підприємства.

Для їх рішення необхідно змінювати податкову систему, вона реально є одним із механізмів, що блокує розвиток бізнесу, адже має корупційні вади. Вади, що мають місце бути, бо сама податкова система України довгий час не реформується. Нинішня податкова система має бути більш ліберальною, ніж вона є зараз. Безумовно, є декларація намірів політиків, влади загалом про лібералізацію податкових «правил гри» для бізнесу. Але, як людина дії, як активний учасник «Податкового Майдану», я просто залізно переконаний, що  адвокаційні рухи чи тиск "знизу" - справа складна, об’ємна, проте для бізнесу середньої та малої ланки – просто найнеобхідніший крок сьогодні і завтра. Для цього одного лише владного прагнення реформ і вимог бізнесу недостатньо. Я апелюю до  розуміння  бізнесу і влади, необхідності не лише загального реформування податкової системи, а зосередитись на підтримці ведення податку на виведений капітал.

В мережі Інтернеті вже говорилось про загальні речі, наприклад, що поки гроші залишаються в бізнесі - вони не оподатковуються. Говорилось, що оподаткуванню підлягають лише кошти, які виводяться з бізнесу. Наприклад, якщо кошти виводяться власником, то застосовується ставка 15% до суми виплати, а от якщо кошти виводяться в іншій спосіб (прирівняні платежі), то застосовується ставка 20%.

В чому «фішка» податку на виведений капітал

Головна «фішка» в змінах, які можуть бути при веденні цього податку - податкова втратить підстави для перевірки бухгалтерського обліку підприємства. Перевіряти можна тільки зовнішні операції підприємства і то не всі. Не перевіряються платежі між юридичними особами в межах країни, адже гроші "не виходять" з економіки України. Втратять фіскальне значення такі поняття, як "фінансові результати" та "витрати" - бухгалтерський облік стає виключно питанням самого підприємства. Не буде підстав для перевірок щодо правильності нарахувань витрат, не буде претензій та штрафів.

В чому виграємо ми як приватні підприємці? Податок на виведений капітал - це перший крок для бізнесу, можливість вийти з тіні. На мою думку, саме змушене перебування в тіні - це ключова проблема бізнесів, що зростають. Залишаючись у тіні, вони втрачають право на захист власності та доступ до ринку капіталу.

Чому через адвокацію варто «домагатись правди»?

Громадські адвокаційні кампанії - це нове явище для України. Але, я вважаю, вони є дієвим інструментом тиску на владу з боку бізнесу і цивілізованої комунікації між ними. Не можу говорити за всі адвокації, але скажу за ту, в якій беру активну участь. В нашій кампанії це виглядає так. В минулому 2015 році ми зосереджували свою увагу на розробці концептуальних напрацюваннь. Він закінчився протистоянням двох законопроектів про комплексну податкову реформу, жоден з яких не був розглянутий у парламенті. Поточного року податок на виведений капітал був винесений у окремий законопроект, обговорений з експертами, він отримав схвальні відгуки, зокрема від західних експертів. Тиск ЗМІ головним чином "розігріває" тему, і наше Міністерство фінансів вже говорить про необхідність податкової реформи. Вони вже визнають необхідність податку на виведений капітал, хоча ще мають до нього певні зауваження.

Наша адвокація лише розпочинає свою проактивну дію. Зараз ми створили платформу, де через поштові розсилки по базах бізнес-асоціацій ми закликаємо бізнес зареєструватись під вимогою про впровадження податку на виведений капітал. Вже маємо 265 підписів від власників та керівників бізнесу, 12 від асоціацій бізнесу. При реєстрації вказується код підприємства в ЄДРПОУ, ми перевіряємо його, додаємо підписантів до публічного переліку учасників коаліції.

Важливо, що ця ініціатива об'єднала дуже різні бізнеси - від ФОП до підприємств із декількома тисячами робітників, з різних галузей та міст України.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 112



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для людей різних професій: який мінерал допоможе вам у роботі
Камені-талісмани для людей різних професій: який мінерал допоможе вам у роботі
Натуральні мінерали мають виняткову силу Вони здатні посилити можливості людини та допомогти їй досягти успіху....
Як оформити робоче місце за Знаком Зодіаку, щоб досягти успіху в кар'єрі
Як оформити робоче місце за Знаком Зодіаку, щоб досягти успіху в кар'єрі
Добитися успіхів у кар'єрі здатний кожен представник зодіакального кола Візьміть на замітку корисні рекомендац....
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
1 Ви відчуваєте себе поряд з ним "як вдома"
10 слів та думок, які притягують невдачі
10 слів та думок, які притягують невдачі
Іноді, незважаючи на всі зусилля, ми не можемо досягти своєї мети Причиною цього є негативний настрій, який ми....
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
Шкідливими звичками ми звикли називати прихильність до куріння, алкоголю та інших речовин, які руйнують органі....
більше матеріалів




/-0,4138970375061-/ /-pc-/
Top