counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

ДФС не використовує існуючі інструменти для детінізації економіки


Поки в ДФС вигадують «велосипед» на кшталт «Чорних сотень» або Міжрегіональної митниці і намагаються видати це за кроки, які нібито дозволять наповнити бюджет, абсолютно не використовуються реальні інструменти, за допомогою яких можна було б суттєво знизити кількість порушень у сфері експортних та імпортних операцій.

Питання детінізації дуже складне і актуальне для нашої країни. Якщо говорити суто про зовнішньоекономічну складову, ЗЕД - це величезна частина економіки України. Уже багато років Україна - імпортозалежна держава, оскільки за рахунок імпорту заповнюється брак виробництва власних споживчих товарів. Крім того, велику частину імпорту складає високотехнологічне обладнання, яке не виробляється в Україні, а також інші товари з високою доданою вартістю.

Відповідно імпорт в більшості випадків пов'язаний зі сплатою податків. А значить, завжди будуть охочі ці податки не платити.

При тому, що митні платежі формують на сьогоднішній день більше 40% дохідної частини державного бюджету, значні суми не надходять до бюджету. За моїми оцінками, до 30% імпорту перебуває в тіні, а недонадходження бюджету щорічно обчислюються мільярдами гривень.

Щоб не заглиблюватися в подробиці, скажу, що всі способи уникнення сплати податків при імпорті можна умовно звести всього до кількох:

- декларування завідомо неправдивих відомостей про найменування, кількісні та якісні характеристики товарів;

- неправильне визначення митної вартості;

- використання законодавчо закріплених пільг;

- абсолютно нелегальне ввезення товарів.

Причому не секрет, що багато схем ухиляння від податків існують завдяки змові комерсантів з представниками фіскальної служби і представниками правоохоронних органів.

Більш того, не секрет і те, що мають місце випадки, коли самі представники фіскальних органів організовують бізнес і, використовуючи свої можливості, фактично, платять до бюджету копійки. А також допомагають мінімізувати митні платежі іншим. Таким чином, створюється так званий «майданчик» - одна або кілька фірм «торгують послугою», по суті, монополізуючи митне оформлення в певному регіоні або певного товару, часто високоліквідного.

Решта імпортерів, які до цього чесно платили податки, схиляються до того, щоб скористатися «послугою» і заплатити набагато менше.

Це розриває цивілізований ринок і підриває культуру сплати податків.

При цьому при всіх можливостях контролювати весь ланцюжок проходження товару - від кордону до прилавка - фіскальна служба цього не робить. До речі, горезвісне Міністерство доходів і зборів створювалося саме під цю функцію! Мінімізації. А ми ж розуміємо, що Державна фіскальна служба - це той же Міндох тільки з іншою табличкою на дверях.

Що стосується експорту, то тут основне питання в:

- поверненні податку на додану вартість;

- трансферному ціноутворенні;

- ліцензуванні експорту окремих товарів.

Для ефективної боротьби з недонадходженнями до бюджету при імпорті, я вважаю, необхідно поєднання кількох факторів.

По-перше, політична воля. Всі ключові гравці повинні по-справжньому бути зацікавлені в досягненні результату, а не займатися тільки видимістю якихось дій.

По-друге, потрібен державний орган, який буде відповідальний за результат. Адже сьогодні боротьбою з «контрабандою» займаються відразу кілька відомств. Але ніхто з них не відповідає за остаточний результат. Навіть ДФС, оскільки митна складова повністю розмита і поглинена непрофільними департаментами, а управлінська вертикаль фактично знищена. Впроваджувати передові технології митного контролю, які могли б протидіяти схемам при імпорті, по суті, нікому.

Я не кажу про відтворення Державної митної служби, я говорю хоча б про відновлення елементарної керованості і створення «митного блоку» - автономної структури, яка б мала всі повноваження і несла б усю повноту відповідальності.

По-третє, я вже загалом і озвучив - впровадження передових технологій. Це вже затерта фраза, проте - створення ризик-орієнтованої системи. Уже багато років про це самі лише розмови, але повноцінного впровадження цієї системи немає. Для цього знову ж таки потрібно бажання і, безумовно, фінансування. Крім того, необхідно впровадження процедури обміну інформацією з суміжними країнами. Адже, по суті, ми не знаємо, який товар, наприклад, вийшов із Польщі або Угорщини і який заїхав до нас - за документами це може бути одне, а насправді інше. Або з ЄС виїхали брендові товари, а в Україну нібито в'їхала порожня фура.

Такий обмін інформацією у нас є тільки з Молдовою. Окремі елементи - з Білоруссю і РФ, але вони не дозволяють повноцінно контролювати проходження товару. Крім того, впровадження такого обміну з країнами ЄС було передбачено Угодою про асоціацію з ЄС. Але віз і нині там.

По-четверте, треба провести глибоку ревізію податкових пільг при імпорті. Адже часто вони використовуються всупереч заявленим цілям, а бюджет недоотримує мільярди гривень. Крім того, актуальне питання - ввезення товарів громадянами без оподаткування в рамках законодавчо встановлених норм. Я розумію, що туристи повинні мати можливість перевезення невеликої кількості товарів. Але в окремих регіонах України це стало бізнесом. За кілька годин кілька бригад таких «громадян» можуть розкидати 20-тонну фуру, а потім знову її зібрати не території України.

Тому зниження неоподатковуваного ліміту - теж один з інструментів для детінізації імпорту. Беручи до уваги, скільки імпортного товару (продукти харчування, одяг, меблі тощо), ввезеного в рамках неторгового обороту в межах неоподатковуваних лімітів, реалізується на внутрішньому ринку - це суттєвий ресурс для додаткових надходжень до бюджету. Тим більше для зменшення ліміту є всі підстави - відповідно до зобов'язань, взятих в рамках Угоди про Асоціацію. З 1000 євро до 430 євро для пунктів пропуску для повітряного і морського сполучення, і з 500 до 300 євро для автомобільних.

І ще один важливий пункт, без якого буде складно домогтися успіху. Бізнес повинен прагнути до того, щоб захищатися.

Адже свавілля чиновника можливе тільки завдяки мовчазній згоді інших учасників ринку.

Бізнесу потрібно структуруватися і бути активним, бути здатним відстоювати свої інтереси законним способом. І в разі появи на ринку таких «майданчиків» (а бізнес дуже чутливий до таких явищ) мати можливість говорити про це вголос. Адже вигідніше побудувати систему, в якій податки платять усі, ніж щоразу намагатися підлаштуватися під нові умови «тіньового» ринку.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 2547



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів


/-0,37557506561279-/ /-pc-/
Top