counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Чи є що боронити Насірову? Або як відбувається боротьба з корупцією в ДФС


Поки керівництво ДФС заблокувало вхід на Львівську площу представникам Національного антикорупційного бюро, саме час поговорити про те, як проходить «безкомпромісна» боротьба з корупцією в лавах ДФС. А також про те, як чиновники ДФС вже тривалий час маніпулюють статистикою і показниками в цьому напрямі. Взагалі останнім часом склалася така ситуація, що ДФС вкидає громадськості купу цифр, розібратися в яких неспеціалісту дуже важко. Це створює флер загадковості і псевдопрофесіоналізму. У той час як за цифрами криється реальний стан справ, що сильно розходиться з гучними заявами.

Початком публічної «боротьби» з корупцією за Насірова можна назвати затвердження Антикорупційної програми, яка почала працювати із серпня 2015 року. За словами керівника ДФС, після її ухвалення підходи до боротьби з корупцією стали більш жорсткими.

Примітно, що в одній зі своїх останніх заяв на саміті YES про результативність дії цієї програми, як і боротьби з корупцією в ДФС в цілому, Роман Насіров зазначив, що «подолання корупції - комплексний процес, до якого повинні залучатися поряд з фіскальною службою й інші правоохоронні органи». А вже наступного дня заблокував вхід у головний офіс ДФС на Львівській площі працівникам цих самих правоохоронних органів у вигляді НАБУ, спеціалізацією яких і є... боротьба з корупцією.

Це - досить показова деталь. Але якщо говорити про суть програми, її ключове положення це - покладання обов'язків з антикорупційної діяльності безпосередньо на керівників підрозділів фіскальної служби.

У такому вигляді програма створена спеціально під одну ідею - можливість тиснути на керівників середньої ланки за проколи їхніх підлеглих. Тобто програма створила механізм об'єктивного зобов'язання і колективної відповідальності.

А все тому, що керівництву Державної фіскальної служби, мабуть, не вистачає ні компетенції, ні мужності взяти на себе відповідальність за результати роботи ДФС в цілому (особливо на тлі масових затримань і тотального 5-місячного невиконання показників щодо надходжень до бюджету).

Хочеться запитати: а який контроль забезпечив за роботою підлеглих сам керівник ДФС? І останні затримання начальників обласних ДФС якраз тому підтвердження.

Якщо йти за цією логікою Антикорупційної програми, виходить, що якщо керівника обласного управління ДФС беруть на місці злочину, то значить контроль не забезпечив сам голова ДФС України!

Правда, може знову прийти на виручку начальник Управління внутрішньої безпеки Юрій Шеремет, який, мабуть, із кожного факту затримання на хабарі начальника ДФС області або митниці вирушає «на машині часу» в минуле, стежить за черговим негідником, заводить оперативно-розшукову справу, а потім повертається в наше суворе сьогодення і пред'являє СБУ або прокуратурі матеріали справи. Звичайно, силовикам нічого не залишається, як погодитися з всемогутнім УВБ і вписати в прес-реліз жадану фразу "спільно з УВБ".

Якщо говорити серйозно, то керівництво УВБ найчастіше просто домовляється з СБУ та прокуратурою вписати в повідомлення для ЗМІ свою участь у затриманні корупціонерів, щоб змити ганьбу і продовжити собі хоч на трохи перебування на нагрітій посаді.

Загалом каральна функція УВБ діє безвідмовно, як гільйотина у Робесп'єра за часів Французької революції. Правда, сам Робесп'єр закінчив там же.

Водночас регуляторної функції не забезпечено жодної.

Метою Антикорупційної програми не повинно бути збільшення кількості покараних, звільнених тошо. Мета - хоча б знизити, не кажучи вже про те, щоб усунути взагалі, корупційний тиск на бізнес і громадян.

Повернемося до жонглювання цифрами щодо боротьби з корупцією в лавах ДФС. За даними Державної фіскальної служби, для з'ясування причин і обставин скоєння посадовими особами правопорушень підрозділами внутрішньої безпеки ДФС за 8 місяців 2016 року проведено понад 2,2 тис. службових розслідувань (перевірок).

За їхніми результатами керівникам територіальних органів ДФС направлено 850 подань про усунення причин і умов, що сприяли вчиненню правопорушень.

Виникає запитання, хто ці подання розглядає? І що відбувається потім?

Адже результатом має стати розгляд питання регулювання будь-якої сфери, зміни до законодавства. Хто це бачить? Як мінімум ці 850 подань можна було якось систематизувати і подати на розгляд експертних організацій.

Але жодних регуляторних змін не відбувається!

Статистика правопорушень - також предмет постійних маніпуляцій ДФС.

Наприклад, не так давно новий директор департаменту боротьби з митними правопорушеннями Дмитро Горячев мовчав-мовчав та й видавив з себе глибоку і сувору аналітику. І зробив це в кращих традиціях центрального апарату. Купа цифр, значення яких не розуміє, напевно, навіть він сам.

Кілька цитат:

«Протягом 8 місяців 2016 року митницями ДФС порушено 14 968 справ про порушення митних правил на суму понад 1,5 млрд грн».

«В 5 160 справах реально вилучено предмети правопорушень на суму понад 387,06 млн грн».

«Митницями ДФС також розглянуто 7 699 справ про порушення митних правил та застосовано штрафів на суму понад 423,20 млн грн».

«Виявлено випадки незаконного переміщення через митний кордон валюти на суму понад 111,61 млн грн».

«На розгляд до суду митницями ДФС передано 5 657 справ про порушення митних правил на суму майже 1,3 млрд грн».

Жодного аналізу, жодних висновків, банальна констатація фактів з довідки КБ-n, де n менше або дорівнює нескінченності, зразок якої придумали ще в далекому 1996 році.

Якщо ж говорити про реальний стан справ, то предмети правопорушення вилучено тільки в кожній третій адмінсправі. Сума вилучених предметів в шість разів менша від загальної цифри. Це міфічні мільярди, яких, підкреслю, ніколи в бюджеті вже не буде.

Вилучення валюти говорить про те, що з пасажирами не проводиться роз'яснювальна робота щодо правил переміщення валютних цінностей. Тут немає чим пишатися!

Третина переданих до суду справ за кількістю - це майже 90% за вартістю.

Це означає, що інші дві третини просто рутинні технічні протоколи, якими «кошмарять» бізнесменів і брокерів!

Крім того, вартість конфіскованих предметів - менше 5% від загальної вартості. Ось такі результати «боротьби».

Це тільки на око! При детальному аналізі, я думаю, все набагато гірше.

***

Якщо все триватиме такими темпами, ДФС дійсно скоро очиститься. Причому кінцевим етапом стане очищення фіскальної служби від самого Романа Михайловича. Щоправда, останні організаційно-розпорядчі рішення свідчать про те, що живим він не здасться...

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 125



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів


/-0,34863114356995-/ /-pc-/
Top