Вчені з британського Агентства з харчових стандартів (FSA) прийшли до висновку, що у пересмаженому хлібі і картоплі утворюється акриламід, який може викликати рак, передає Русская служба Би-би-си.
За даними британських вчених, найбільш високі рівні вмісту акриламіду зафіксовані в продуктах з високим вмістом крохмалю (хліб, картопля, крупи, пироги, кава), які готувалися при дуже високій температурі - понад 120 градусів Цельсія.
Експерти попередили: чим темніший колір кірки підсмаженого в тостері хліба, тим більше в ньому акриламіду.
Досліди на тваринах показали, що акриламід пошкоджує ДНК і викликає ракові пухлини, проте вчені поки не можуть з упевненістю сказати, що на людину ця речовина чинити аналогічний вплив.
Акриламід також міститься в тютюновому димі, тому курці споживають його в три-чотири рази більше, ніж люди, які не курять.