Асоціація постачальників проаналізувала продажі продуктів харчування в роздробі за перше півріччя 2015 і 2016 років і зробила висновок, що наші співвітчизники почали істотно економити на їжі. Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомляє директор асоціації Олексій Дорошенко.
«Найбільше скоротилися в натуральному вимірі продажі соків - на 22% і рослинної олії- на 19%. Споживання м'яса ми скоротили на 14%, риби на 8%, цукру на 18%. Навіть каву і чай ми почали пити рідше - їх продажі впали на 9 і 16% відповідно. Основа українського раціону - це крупи, макарони, картопля і хліб. Але споживання навіть основних продуктів сильно просіло: круп ми почали купувати на 7% менше в натуральному вимірі, макаронів - 5%, картоплі - на 1% і хліба на 2%. Але наш схудлий гаманець не позначився на реалізації вершкового масла», - повідомив експерт.
За словами Дорошенка, помінялися також і переваги українців в алкоголі.
«Горілки (легальної) українці випили менше на 16%, вина стільки ж, скільки і роком раніше. А ось продажі пива в 2016 році збільшилися - на 7%. Продажі мінеральної води в порівнянні з 2015 роком не змінилися», - зауважив експерт.
А ось у чому ми собі не відмовляли, так це в яйцях - їх українці купили на 5% більше.
За прогнозом О. Дорошенка, хоча вперше за останні роки роздрібний товарообіг в першому кварталі 2016 року збільшився на 3% в грошовому вимірі, в натуральному вимірі цифри «сумні». «Зростання цін восени і взимку цього року призведе до подальшого скорочення споживання, хоча платити за той же продуктовий кошик ми будемо більше», - написав експерт.