У РНБО впевнені, що за хакерськими атаками на українські компанії стоїть Росія

27.07.2016, 13:05

Підготовку та розробку програм для хакерських атак на українські компанії було сплановано в Росії і вона тривала не менше ніж півроку. Про це заявив керівник Служби з питань інформаційної безпеки апарату Ради національної безпеки і оборони Валентин Петров, повідомляє прес-служба РНБО.

«Це був процес, що тривав не менше півроку, внаслідок якого було уражено не лише українські енергетичні компанії - це була тільки верхівка айсберга - було уражено низку інших великих підприємств, а також один з національних телеканалів», - зазначив він.

За словами Петрова, українські фахівці виявили, що сліди хакерських атак, здійснених на українські енергетичні підприємства, ведуть до російських серверів, «і є всі ознаки участі російських програмістів у розробці різних систем для цього».

«Вітчизняні криміналісти під час аналізу вірусу виявили велику ймовірність того, що вірус був створений і мав усі налаштування для роботи з кириличним алфавітом», - повідомив він.

Керівник Служби з питань інформаційної безпеки також пояснив, що прообраз того вірусу, який застосовувався проти енергетичних компаній України, в 2007 році активно поширювався росіянином на одному зі спеціалізованих форумів.

«Він поширював... програму, яка пізніше стала вірусом для ураження українських компаній. Тобто за створенням і походженням цього вірусу стоїть російський громадянин», - наголосив Петров.

Крім того, на думку керівника Служби з питань інформаційної безпеки апарату РНБО, підтвердженням того, що вірус було підготовлено і запущено саме з території РФ, є той факт, що тимчасові настройки на комп'ютері, на якому створили цей вірус, збігаються з часовим поясом Москви і Санкт Петербурга.

Читайте АСН в Google News