Життя українців найближчим часом може стати менш солодким через зменшення виробництва цукру. Ще один продукт, який може стати дефіцитом, - риба. Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб, спираючись на аналіз балансів попиту і пропозиції основних видів продовольства.
Нині в Україні спостерігається безпрецедентна ситуація, коли у пік сезону переробки цукрових буряків зростають ціни на цукор. За даними статистики, упродовж вересня-жовтня ц. р. середні ціни виробників зросли на 13%, а середні роздрібні ціни – на 10%.
Що ж до виробництва солодкого продукту, то у вересні-жовтні поточного маркетингового року вироблено 796 тис. тонн цукру, що на третину менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону. Внутрішнє споживання оцінюється у 263 тис. тонн. З початку сезону експортовано 9 тис. тонн цукру, імпорт був відсутнім. Залишки цукру на 01.11.2015 оцінюються у 1012 тис. тонн, що на 18,5% менше, ніж на відповідну дату минулого року.
Загалом зберігається оцінка вітчизняного виробництво цукру у поточному 2015/2016 маркетинговому періоді на рівні 1200 тис. тонн, що на 42% нижче показника минулого сезону. Суттєве зменшення пропозиції цукру і є одним із чинників до зростання цін на нього. Крім того, ураховуючи фактичні тенденції щодо добування водних біоресурсів та їх імпорту, можна констатувати, що у 2015 році споживання українцями риби та рибопродуктів суттєво скоротиться.
Так, внутрішній вилов риби та добування інших водних біоресурсів (з урахуванням домогосподарств) у 2015 році оцінюється у 125 тис. тонн, що на 10% менше, ніж торік.
Девальвація гривні обумовила стрімке подорожчання імпорту риби та рибних продуктів, у зв’язку з чим суттєво впали його обсяги. Обсяг імпорту рибної продукції у 2015 році оцінюється у 220 тис. тонн, що на 39% менше ніж роком раніше. Незважаючи на це, внутрішнє споживання на 66% забезпечуватиметься за рахунок імпортних надходжень.
Загальний фонд споживання риби і рибопродуктів населенням оцінюється у 333 тис. тонн або у розрахунку на особу становитиме 7,8 кг, що на 30% менше, ніж у 2014 році та забезпечуватиме лише на 39% встановлену раціональну норму (20 кг). Із балансами попиту і пропозиції основних видів продовольства можна ознайомитись на сайті ЕДК (http://edclub.com.ua/analityka/faktychni-ta-prognozni-balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolstva-stanom-n-3).