В Україні з'явився вигідний промисел на Азовському морі - молюска рапана. Через значних змін у кліматі прямо на очах почала змінюватися і фауна Азовського моря. Через те, що вода в ньому останнім часом стала більш солоної в акваторії Азова з'явився досить незвичний для нашої країни молюск - рапан. Це хижий молюск з декоративною раковиною. Основна його місце існування - Далекий Схід, біля берегів Японії і на Чорноморському узбережжі. Хижак харчується устрицями, мідіями та іншими гідробіонтами.
І хоч культура споживання якого в нашому регіоні зовсім не розвинена, його цілком можна заготовлювати на експорт. Про це в розмові з місцевими ЗМІ заявив заступник директора Інституту морської біології НАН України, голова Координаційної ради з питань охорони навколишнього середовища Азовського регіону Віктора Демченко.
Останні десять років цей вид використовується активно в Чорному морі, в Азовське море рапана прийшла з Чорного моря. Пік вилову рапани в Чорному морі спостерігався два роки тому і становив понад 10 тис. Тонн. І такий бізнес економічно вигідний, люди на цьому заробляють. Якщо солоність Азовського моря буде підвищуватися або залишатися на тому ж рівні, то у нас теж є шанс, що цього молюска тут буде досить багато. Завдяки його цінним ресурсним властивостями, його можна використовувати в пишу. Готове м'ясо відправляють на експорт в Японію і Китай. Бізнес по промисловому вилову рапани ведеться в Одеській, Миколаївській областях, - зазначив Віктор Демченко.
Однак загальна картина, за словами еколога, в Азовському морі не зовсім райдужна: спостерігається виснаження рибних запасів.
Кожен період має домінування тих чи інших риб. Раніше було багато пеленгаса, калкана, судака. Зараз останні кілька років ми спостерігаємо зниження чисельності бичка, при цьому бачимо збільшення чисельності пеленгаса і калкана. Одних видів стає більше, інших менше. Але, глобально, якщо говорити про улови 20-30-річної давності, то йде зниження запасів рибної продукції, - зазначив Віктор Демченко.