Мозок страждають безсонням людей дрімає протягом дня

13.09.2022, 22:40

Через брак сну люди з инсомнией (безсонням) прикладають набагато більше зусиль для вирішення звичайних завдань, ніж ті, хто досить висипається.

Вчені з Америки визначили, що люди, які страждають безсонням, вдень відчувають сонливість. І пов'язано це з тим, що їх мозок, недоодержавши нічного відпочинку, відпочиває протягом дня.

Виникає сонливість є не звичайною компенсацією нестачі нічного сну, а функціональним відхиленням в роботі головного мозку.

Щоб зробити подібний висновок, дослідники порівнювали показники активності головного мозку людей, які страждають безсонням і людей, які не мають проблем з порушенням сну. Дослідження проводилося за допомогою функціонального МРТ.

В експерименті брало участь 50 добровольців, середній вік яких становив 32 роки. Після проведення дослідження вчені прийшли до такого висновку: у 25 учасників експерименту, які мали проблеми зі сном, активність областей мозку, що відповідають за когнітивні і поведінкові функції, була знижена. У решти 25 учасників таких проблем не виявили.

Мозок не може в повній мірі перебудується на режим неспання, так як в ньому є порушення процесу відключення тих зон, які задіяні під час сну і є непотрібними в денний час.

Як вважають вчені, такі люди просто сплять наяву. У зв'язку з цим їм потрібно прикладати значно більше зусиль для виконання легких завдань.

Читайте АСН в Google News